FPO potpuno okrenula leđa porodici Štrahe, bez mandata i supruga Filipa

Filipa Štrahe bila je na trećoj poziciji liste kandidata FPO u Beču

  • 0

Slobodarska partija Austrije (FPO) potpuno je okrenula leđa svom nekadašnjem lideru Hajnc-Kristijanu Štraheu, koji je krajem maja morao da podnese ostavku na sve političke funkcije usled korupcionaške afere "Ibica".

Nakon što je Predsedništvo FPO pre par dana odlučilo da suspenduje članstvo Štrahea u stranci, sinoć je i odbor u Beču odlučio da ne poveri poslanički mandat njegovoj supruzi Filipi.

Filipa Štrahe bila je na trećoj poziciji liste kandidata FPO u Beču, a u glavnom gradu Austrije slobodarci su, na prevremenim parlamentarnim izborima, osvojili dva mandata za austrijski parlament.

Njoj treća pozicija nije bila dovoljna za ulazak u skupštinu, pošto je kandidat Harald Štefan odlučio da preko pokrajinske, to jest bečke liste, umesto okružnog, uđe u skupštinske klupe.

Lider FPO u Beču Dominik Nep saopštio je medijima da Filipa Štrahe neće ući u parlament i da je bečki odbor odlučio da drugi kandidati zauzmu skupštinske klupe.

Mogućnost da Filipa Štrahe uđe u parlament izazvala je burnu diskusiju unutar stranke, nakon velikih gubitaka na izborima.

Njoj se prebacuje što je stranka, dok je njen muž bio na čelu, za izaslanika za pitanja zaštite prava životinja iz partijske kase isplaćivala platu u visini od 9.500 evra mesečno.

Predsedništvo FPO u Beču odlučilo je da u skupštinske klupe pored Štefana pošalje Martina Grafa, Dagmar Belakovič i Rikardu Berger.

Ovom odlukom stranka se u potpunosti odrekla Štrahea, zbog čega postoje spekulacije da bi to moglo voditi ka novim sukobima.

Naime, očekuje se da Hajnc-Kristijan Štrahe ovaj "šamar" neće prihvatiti i da će se osvetiti stranačkim "drugovima".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA