≫ 

Leto kakvo se ne pamti: Ove godine oboreno je 400 rekorda, jul najtopliji mesec ikada

Najviše temperature zabeležene su krajem jula, kada su se brojne zemlje Evrope suočavale sa toplotnim talasom

  • 0
Toplotni talas u evropi Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ovog leta na zemljinoj severnoj hemisferi oboreno je skoro 400 temperaturnih rekorda, pokazale su nove analize instituta "Berkley Eart" iz Kalifornije. Rekordi su pali u 29 zemalja u periodu od 1. maja do 30. avgusta.

Trećina tih rekorda zabeleženi su u Nemačkoj, zatim u Francuskoj i Holandiji.

Tokom ovog leta, u čak 1.200 mesta na severnoj hemisferi zabeleženi su najtopliji dani ikada zabeleženi za dati mesec.

U Francuskoj je ovog leta oboren rekord pa sada najviša ikad izmerena temperatura u toj zemlji iznosi 46 stepeni Celzijusovih. Posle Francuske, tu su i Velika Britanija, Nemačka, Belgija, Luksemburg i Holandija.

- Neka mesta u Evropi imaju istoriju beleženja vremenskih zapažanja dugu više od 150 godina, a ipak su ove godine videli rekorde - rekao je naučnik Robert Rod.

Najviše temperature zabeležene su krajem jula, kada su se brojne zemlje Evrope suočavale sa toplotnim talasom, piše BBC.

U Sjedinjenim Američkim Državama nešto manje promene, ali jeste zabeleženo 30 rekorda. U Japanu, gde je 11 ljudi umrlo zbog toplotnog udara, takođe je zabeleženo 10 najviših temperatura.

Rod objašnjava da je ovo odraz dugoročnog trenda globalnog zagrevanja.

- Kako se Zemlja zagreva, postaje lakše meteorološkim stanicama da beleže rekorde. U prošlosti, videli bismo obično da samo 2 odsto tih stanica zabeleži neki rekord tokom godine. Međutim, ponekad vidimo godine, kao što je 2019, gde je čak 5 odsto stanica zabeležilo takve temperature - objasnio je on.

Jul 2019. bio je najtopliji mesec ikada. Na globalnom nivou bio je topliji za 0,04 stepena Celzijusa od prethodnog najtoplijeg - jula 2016. godine.

Video: Ovo smo mi uradili našoj planeti! Led se topi na severnom polu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA