Doktor koji je pomogao CIA da nađe Bin Ladena osuđen je na 33 godine, njegova porodica se krije

Afridi je od početka suđenja govorio da mu se sudilo nepošteno, a njegovo zatvaranje izazvalo je bez, te su SAD uskratile pakistanu pomoć u iznosu od 33 miliona dolara - milion dolara za svaku godinu zatvora na koje je osuđen

  • 2
Dr Shakil Afridi Foto: Profimedia/AFP

Pakistanski sud dao je tužilaštvu dve nedelje da pripremi odgovor na žalbu osuđenog pakistanskog lekara  Šakila Afridija, koji je pomogao Sjedinjenim Američkim Državama da uđu u trag lideru Al Kaide Osami bin Ladenu. On je zvanično osuđen 2011. godine za ulogu u operaciji u kojoj je likvidiran najtraženiji čovek na svetu.

Afridi je od početka suđenja govorio da mu se sudilo nepošteno, a njegovo zatvaranje izazvalo je bez, te su SAD uskratile pakistanu pomoć u iznosu od 33 miliona dolara - milion dolara za svaku godinu zatvora na koje je osuđen.

Američki predsednik Donald Tramp obećao je u predsedničkoj kampanji 2016. godine da će Afridija "osloboditi za dva minuta" ako pobedi. To se nije još dogodilo.

I dok doktor važi za heroja u SAD, u Pakistanu ga smatraju izdajnikom i navode da je ponizio svoju zemlju - američki marinci uspeli su da upadnu, ubiju vođu idejnog tvorca napada 11. septembra 2001. i da odnesu njegovo telo bez da im se iko našao na putu.

Uz to, slučaj je doveo do postavljanja mnogih pitanja, a to je da li je pakistanska vojska znala da je Bin Laden u zemlji.

Dr Shakil Afridi Foto: Profimedia/Zuma Press

Ko je Šakil Afridi?

Afridi je bio glavni lekar u plemenskom okrugu Kiber i kao šef zdrvstvenih službi nadgledao je niz programa vakcinacije koje su finansirale SAD.

Kao zaposlenik vlade, uspeo je da uspostavi sličan program vakcinacije protiv hepatitisa B, uključujući i u gradu Abotabad, de se ispostavilo da živi Bin Laden i to pred nosom vojske.

Plan američkih obaveštajaca je bio da dođe do uzorka krvi jednog deteta koje je živelo u zajedništvu u Abotabadu, tako da bi rezultati pokazali da li je dete u rodbinskim vezama sa Bin Ladenom.

Veruje se da su Afridi i njegovo osoblje pokupili uzorke, ali nije poznato da li je to zaista pomoglo da se meta locira.

Usama, Osama Bin Laden Osama bin Laden; Foto: AP/Tanjug

Afridi je priveden 23. maja 2011, 20 dana nakon što je Bin Laden ubijen. Bio je u kasnim četrdesetim godinama tada.

O njegovom životu se malo zna. Završio je medicinu 1990, a od njegovog hapšenja njegova porodica je morala da živi skrivajući se. Njegova supruga je nastavnica koja je bila direktorka škole. Imaju troje dece, dva sina i ćerku.

U januaru 2012. godine, američki zvaničnici javno su priznali da je Afridi radio za obaveštajce. Ipak, nije poznato koliko je i sam znao kolika je njegova uloga u CIA. Kada ga je CIA regrutovala nije znao ko je meta, pokazala je istraga u Pakistanu.

Osama bin Laden Foto: Tanjug / AP

Za šta je optužen?

Iako je prvo optužen za izdaju, Afridi je zuatvoren u maju 2012. zbog finansiranja Laškar-e-islam, zabranjenoj militantnoj grupi.

Osuđen je na 33 godine zatvora zbog svojih veza sa tom grupom. Žalbom je njegova kazna smanjena na 23 godine.

Optužen je za pružanje zdravstvene pomoći borcima i dopuštanje militantima da održe sastanke u vladnoj bolnici ako im je to bilo potrebno. Njegova porodica odbacila je ove tvrdnje, a njegovi advokati navode da je novac uplaće grupi bio milion pakistanskih rupija (6.375 dolara) nakon što su ga kidnapovali 2008. godine.

Iz svoje ćelije rekao je 2012. godine za Foks njuz da ga kidnapovali i mučili pakistanski obaveštajci.

Vašington je tražio da Afridi bude oslobođen, ali je Islamabad to odbio, navodeći da je prekršio pakistanski zakon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • korchagin

    13. oktobar 2019 | 21:51

    Pa sta je ,ako nije izdajnik....izdao je svoju zemlju. Pakistan je nuklearna sila, ne zaboravite. Nece im 33m dolara promeniti standard. Princip je princip,ostaje samo da se dokuci zasto su mu pakistanske vlasti dale azil(OBL),mozda je resen bio da propeva za koga radi, te ga nalogodavci brze bolje ucutkali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA