Filipa Štrahe ipak ulazi u parlament, sedeće među "neprijatejima" svog muža - zbog greške

Rasprava oko mandata Filipe Štrahe ulazi u sledeću rundu, pošto je Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo da će razmotriti da li Harald Štefan, koji treba da zauzme mandat Filipe osvojen u pokrajini Beč, treba da iskoristi svoj mandat osvojen u regionalnom izbornom okrugu

  • 0

Sudbina poslaničkog mandata supruge bivšeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea, koji je krajem maja podneo ostavku na sve političke funkcije usled korupcionaške afere "Ibica", i nakon odluke predsedništva bečkog odbora stranke da ne može ući u poslaničke klupe, ostaje nerešena.

Iako se sinoć, odlukom predsedništva FPO da se Filipi Štrahe ne da poslanički mandat u parlamentu, stranka nije uspela da se reši porodice Štrahe.

Rasprava oko mandata Filipe Štrahe ulazi u sledeću rundu, pošto je Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo da će razmotriti da li Harald Štefan, koji treba da zauzme mandat Filipe osvojen u pokrajini Beč, treba da iskoristi svoj mandat osvojen u regionalnom izbornom okrugu.

Ukoliko izborni organi utvrde da Štefan treba, kao što je najavio, da u skupštinu uđe na osnovu mandata osvojenog u regionalnom okrugu, Filipa Štrahe ulazi u parlament preko pokrajinske liste pošto je bila na trećem mestu kandidata.

Sebastian Kurz, Susanne Thier, Sebastijan Kurc i Suzan Tir

Foto: AP/Tanjug

Ispostavilo se da Štefan ne može da bira preko koje liste ostvaruje svoj mandat, već da mora da koristi dirketni mandat koji je dobio u regionalnom okrugu Beč jug.

Ukoliko Ministarstvo odluči da Štefan mora da iskoristi direktni mandat Filipa Štrahe ulazi u parlament i sedeće među „neprijateljima“ svog supruga, koji su mu čak suspendovali članstvo u stranci.

Inače partija je, obrazlažući odluku zašto ne želi da da mandat Filipi, navela da mora da se rasvetli kako je dobijala velike svote novca za svoje delovanje kao portparol za zaštitu životinja.

Štrahe je pojasnio, preko fejsbuka, da je njegova supruga bila zadužena za društvene mreže i da je zahvaljujući joj ostvaren veliki uspeh u elektronskim medijima.

Već duže mediji spekulišu da bi Štrahe i njegova supruga mogli odlučiti da osnuju sopstvenu listu, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Štrahe mogao računati sa prelaskom cenzusa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA