Izveštaj o tragediji u Tihom okeanu u kojoj je poginulo 95 ljudi: Posada je bila pijana

Iako je komisija uočila da su neke aktivnosti posade pridonele nastanku najgore pomorske nesreće u istoriji Kiribatija, utvrdila je da nije bilo namernih radnji koje su dovele do smrti 95 osoba

  • 0

U januaru 2018. godine 102 osobe ukrcale su se s udaljenog ostrva na jugu Tihog okeana na trajekt, a putovanje je preživelo samo njih sedam.

Prema izveštaju nacionalne istražne komisije o tragičnoj nesreći blizu Kiribatija, koje je objavljeno u ponedeljak, za potonuće trajekta MV Butiraoi odgovorno je više faktora, uključujući pijanu posadu i neprofesionalnog kapetana, javlja CNN.

Komisija koju je osnovala vlada Kiribatija, utvrdila je da je većina od 95 žrtava umrla od gladi, dehidracije i hipotermije. Jedna žena umrla je prilikom porođaja za vreme nesreće.

Iako je komisija uočila da su neke aktivnosti posade pridonele nastanku najgore pomorske nesreće u istoriji Kiribatija, utvrdila je da nije bilo namernih radnji koje su dovele do smrti 95 osoba.

 

Trajekt MV Butiraoi nestao je u januaru prošle godine u vodama Kiribatija.

Komisija je utvrdila da kapetan trajekta u više navrata nije izvršio svoje dužnosti. Kada je MV Butiraoi isplovio, oglušio se na upozorenje svog kolege o lošem vremenu na otvorenom moru i nastavio je s plovidbom uprkos velikim naletima vetra.

Odbio je da uspori trajekt kada je bilo potrebno, a nije svoju ulogu valjano obavio ni "tokom haosa na brodu uoči tragedije".

Za vreme nesreće nije poslao poziv u pomoć i nije aktivirao radiosignal putem kog bi druga plovila znala njihov tačan položaj. Zbog tih poteza kapetana kasnila je potraga i spasavanje, što je rezultiralo značajnim gubicima života, utvrdila je komisija.

U izveštaju se takođe navodi kako su zapovednik i neki članovi posade bili pod uticajem alkohola tokom radnog vremena.

Video: Trajekt tresnuo u kran. Konstrukcija se srušila i planula u sekundi

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA