• 39

Erdogan preti Evropi: Otvorićemo granice i poslaćemo vam 3,6 miliona izbeglica

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan branio je tursku invaziju na sever Sirije koja je naišla na osude širom sveta, a Evropi poručio da će joj poslati sirijske izbeglice ako invaziju okarakteriše kao okupaciju

  • 39

Tursko ministarstvo odbrane je saopštilo da su snage Turske proširile ciljeve dejstvovanja drugog dana ofanzive protiv kurdske milicije na severu Sirije. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorava Evropu.

Kako javljaju turski mediji, dva sirijska sela u pograničnom području su "očišćena od terorista", prenosi AP.

Istovremeno, kurdske jedinice su uzvratile, pa je tako u sukobima kod grada Ras al-Ajin ubijeno 14 turskih vojnika. Kako prenosi TASS, Kurdi tvrde da su uništili četiri turska tenka na ulazu u Tel Abijad, pri čemu je stradalo pet vojnika.

Kurdski borci su otvorili vatru sa svojih pozicija blizu sirijskog grada Ras al-Ajin, na šta je turska artiljerija uzvratila.

Ras al-Ajin je prvi sirijski grad koji su turske oružane strane gađale pošto je Ankara pokrenula Operaciju na severu Sirije u nameri, kako tvrdi, da stvori sigurnu zonu u koju bi mogle da se vrate sirijske izbeglice.

Erdogan, Turska, Sirija

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan branio je tursku invaziju na sever Sirije koja je naišla na osude širom sveta, a Evropi poručio da će joj poslati sirijske izbeglice ako invaziju okarakteriše kao okupaciju.

- Evropo, probudi se. Opet govorim, ako vojnu operaciju proglasite okupacijom, otvorićemo vrata, poslaćemo vam 3,6 miliona izbeglica - rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da će turska vojna operacija podržati teritorijalni integritet Sirije tako što će suzbiti kurdsku kontrolu na severoistoku zemlje.

On je rekao da je od početka invazije juče ubijeno 109 "terorista".

Erdogan je upozorio i Evropu da će Turska otvoriti vrata i poslati sirijske izbeglice na stari kontinent ako Evropa okarakteriše invaziju u Siriji kao okupaciju, prenosi Rojters.

- Oni nisu iskreni, samo izmišljaju - rekao je Erdogan govoreći o kritičarima Turske. Tom prilikom posebno je izdvojio Saudijsku Arabiju i Egipat.

On je poručio i Saudijskoj Arabiji da se "pogleda u ogledalo" kad kritikuje tursku invaziju i zapitao "ko je doveo Jemen u ovo stanje?"

Egiptu je, takođe, poručio da ne može da kritikuje ovu operaciju, jer je "Egipat ubica demokratije".

Video: Počeo napad: Turske trupe prešle granicu Sirije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • brko

    izbjeglice iz Turske prvo dolaze u EU a onda zastaju u Srbiji i BiH jer ih drugi dio E U ne prima Ko je tu je. ena strana koja ispašta Moze li neko da objasni ali realno

  • Даца

    Камо лепе среће да никад нису ни крочили ни на Балкан ни у Европу, мислим да би овај свет био много лепше место... Мислим на Турке наравно...

  • Veteran

    Dalje nećeš moći!!?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima