≫ 

Tramp nametnuo sankcije i udvostručio carine Turskoj, ali im i dalje prodaje oružje

Američke sankcije primjenjuju se na tursko ministarstvo obrane i ministarstvo energetike i na ministre unutrašnjih poslova, obrane i energetike

  • 4
Tramp i Erdogan Foto: Tanjug/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File

Američki predsednik Donald Tramp nametnuo je niz sankcija i udvostručio carine Turskoj zbog turskog napada u severoistočnoj Siriji.

Objava sankcija usledila je nakon retko usaglašenih kritika konzervativaca i demokrata zbog Trampove odluke o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, za koje su kritičari rekli da otvara vrata turskoj invaziji i da može voditi oživljavanju Islamske države.

Trampove mere bile su u ponedeljak zadnji potez u nizu aktivnosti dok sukob eskalira između Turske i sirijskih Kurda, koji su bili ključan američki saveznik.

Tramp je naredio potpredsedniku Majku Pensu da vodi izaslanstvo u Tursku u potrazi za primirjem, nekoliko sati nakon što je rekao da bi bio sretan ako Rusija, Kina "ili Napoleon Bonaparte" preuzme odgovornost za Kurde.

Francuski predsednik Emanuel Makron u ponedeljak uveče je Trampu u telefonskom razgovoru poručio kako je "apsolutno neophodno sprečiti oživljavanje" Islamske države usled turske operacije protiv Kurda i odlaska Amerikanaca iz severa Sirije, objavila je Jelisejska palata.

- Potpuno sam spreman brzo uništiti tursku ekonomiju ako turski čelnici nastave ovim opasnim i destruktivnim putem - rekao je Tramp u izjavi u kojoj nije spomenuo Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vođstvom.

Zaustavljanje pregovora i udvostručivanje carina

- Bio sam savršeno jasan s predsednikom Erdoganom: turska akcija je uvod u humanitarnu krizu i priprema uslove za moguće ratne zločine - dodao je i pozvao Tursku da zaštiti "verske i etničke manjine".

Donald Tramp, Redžep Tajip Erdogan Foto: Tanjug/AP

Američke sankcije primjenjuju se na tursko ministarstvo obrane i ministarstvo energetike i na ministre unutrašnjih poslova, obrane i energetike.

Tramp je takođe rekao da će zaustaviti trgovinske pregovore vredne 100 milijardi dolara s Ankarom i udvostručiti carine na turski čelik, koje su trenutno 25  posto.

I dalje će im prodavati oružje

Sjedinjene Države će od sankcija izuzeti američku prodaju oružja Turskoj, kao i prodaju energenata i humanitarne akcije.

Obraćajući se novinarima, potpredsednik Majk Pens rekao je da će se sankcije "nastaviti i pojačati, osim ako Turska odmah ne uspostavi prekid vatre, zaustavi nasilje i složi se da pregovara o dugoročnom rešenju problema duž granice između turske i Sirije".

Turska invazija u Siriji

Turska je počela invaziju u severoistočnoj Siriji u sredu nakon što je Tramp objavio da će se povući vojnici iz pograničnog područja.

Napad turskih snaga proširio se otad i izazvao masovno raseljavanje stanovništva u pokušaju turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da iskoreni SDF.

Turska tvrdi da su sirijski Kurdi povezani s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), kurdskom pobunjeničkom grupom u Turskoj.

Turska vojska, Sirija Foto: Tanjug/AP

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u ponedeljak da je turska invazija vodila oslobađanju opasnih zatvorenih pripadnika IS-a te "mnogostruke žrtve, izbeglice, uništenje, nesigurnost i sve veću pretnju američkim vojnim snagama".

Esper će putovati u Brisel sledeće nedelje u nadi da će se organizovati kolektivna akcija protiv Turske.

Tramp: Neka Sirija i Asad štite Kurde i bore se s Turskom za svoju zemlju

Pens je kazao da je Erdogan u telefonskom razgovoru s Trampom izrekao "čvrstu predanost" da neće napasti kurdsko uporište Kobane u Siriji.

U jeku američkog povlačenja, snage pod kurdskim vođstvom radi zaštite od Turske sklopile su dogovor s vladom sirijskog predsednika Bašara al Asada koju podržava Rusija.

- Neka Sirija i Asad štite Kurde i bore se s Turskom za svoju zemlju - napisao je Tramp u bujici tvitova  pre nego što je objavio sankcije u izjavi u kojoj je pažljivije birao reči.

SAD je bio saveznik Kurda od 2014. u ratu protiv Islamske države i zajedno su radili na tome da poraze kalifat te zarobe pripadnike Islamske države.

Video: Počeo napad: Turske trupe prešle granicu Sirije

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    15. oktobar 2019 | 10:23

    Nadam se da ce Putin ostati po strani,jer da ruska mladost gine po Siriji...nema smisla!!!

  • Mile

    15. oktobar 2019 | 11:16

    Ovo već postaje smešno od providnosti

  • DRagutin

    16. oktobar 2019 | 00:14

    Ljudi spremajte zalihe za ne daj Bože... Može lako da se desi da Erdogan pusti onih 3 ipo miliona izbeglica na Evropu posle ovih sankcija! A ako njihova ekonomija krene u ambis, biće "veselo" svima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA