Adema izručuju iz SAD zbog silovanja trudne Srpkinje: Držana je kao zarobljenik 1992. godine

Kostjerevac silovao ženu nakon što ju je uhapsila bošnajčka vojska koja je opkolila njeno selo 17. septembra 1992. godine, tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije

  • 0

Bivši vojni policajac iz Bosne i Hercegovine, koji već 17 godina živi u SAD, suočava se sa izručenjem rodnoj zemlji gde je optužen za silovanje trudne Srpkinje koja je držana kao zarobljenik 1992. godine.

Adem Kostjerevac (58), koji živi u američkoj saveznoj državi Misuri, pojaviće se danas pred saveznim sudom u Sent Luisu na saslušanju o zahtevu za ekstradiciju koji je uputila BiH, preneo je AP navode lokalne štampe.

Zahtev za ekstradiciju upućen je 14. avgusta, ali je ostao zapečaćen do njegovog hapšenja 23. avgusta.

U zahtevu se navodi da je Kostjerevac silovao ženu nakon što ju je uhapsila bošnajčka vojska koja je opkolila njeno selo 17. septembra 1992. godine, tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije.

- Žena, koja je pre rata bila komšinica optuženog Kostjerevca, ispričala je da ju je on kasnije silovao nekoliko puta - navodi se u zahtevu.

Dodaje se da je zbog višestrukih silovanja izgubila bebu, a kada je puštena u razmeni zarobljenika u februaru 1993. godine, bila je teška samo oko 37 kilograma.

Svedočila je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije 2005. godine.

- Kostjerevac je 2014. godine rekao agentima FBI-ja u Sent Luisu da je video da je žena, koja je bila njegova komšinica i supruga bivšeg školskog druga, zarobljena, ali da je nije silovao već da joj je poslao hranu i da ju je štitio kada su ostali hteli da je ubiju - kaže se u zahtevu.

Kostjerevac, koji je u SAD došao sa suprugom i ima petoro odrasle dece, optužen je u BiH 2015. godine.

Prema sudskim dokumentima, on pati od posttraumatskog sindroma, problema s pamćenjem, dijabetesa, visokog pritiska, a imao je i srčani udar.

On je naveo da se zbog zdravstvenih problema nije dobrovoljno pojavio pred sudom u BiH.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA