Ko je "katalonski Mandela", profesor i političar koji je osuđen na 13 godina zatvora

Osuđen je u ponedeljak na 13 godina zatvora za svoju ulogu u zabranjenom referendumu 1. oktobra 2017. i kasnijem proglašenju nezavisnosti

  • 4

Zagonetni profesor ugodnog karaktera i jedna od ključnih figura katalonskog separatističkog pokreta Oriol Žunkeres je najveći teret propalog pokušaja nezavisnosti, događaja koji je izazvao najveću političku krizu u Španiji od smrti Franciska Franka.

Žunkeres, profesor koji je postao političar, osuđen je u ponedeljak na 13 godina zatvora za svoju ulogu u zabranjenom referendumu 1. oktobra 2017. i kasnijem proglašenju nezavisnosti.

Dugogodišnji pobornik katalonske nezavisnosti i u to doba potpredsednik regionalne vlade, Žunkeres je bio najviši od 12 bivših katalonskih zvaničnika izvedenih na suđenje, pošto je prvi čovek pokreta Karles Puđdemon pobegao u inostranstvo.

Pedestogodišnji otac dvoje dece odlučio je da ostane i od tada je već proveo dve godine u pritvoru.

On za sebe tvrdi da je politički zatvorenik, što Španija odlučno poriče.

- Progonjen sam zbog svojih ideja, a ne zbog dela - rekao je on u februaru.

Karlos Pudždemon Žunkeres i Puđdemon; Foto. Tanjug / AP

Iako iza rešetaka, uspeo je da zadrži svoj status u Kataloniji i izabran je i u španski i Evropski parlament.

Rođen je u Barseloni 11. aprila 1969. Živeo je s ocem učiteljem i majkom medicinskom sestrom i obrazovao se u italijanskoj verskoj školi.

Iako je diskretan kada mu je detinjstvo u pitanju, katalonskom listu "La Vanduardia" rekao je da je počeo da podržava nezavisnost kada mu je bilo osam godina.

Poliglot je koji uz maternji katalonski govori španski, engleski i italijanski, kao doktor istorijskih nauka proučavao je na Autonomnom univerzitetu u Barseloni i javnosti postao poznat kao voditelj istorijskih emisija na katalonskom radiju i televiziji.

Godine 2007. iz učionice se preselio u politiku, prvo kao lokalni većnik, zatim kao eurozastupnik i od 2011. kao gradonačelnik Santa Visenca dels Horca.

Iste godine preuzima čelno mesto u Katalonskoj republikanskoj levici (ERC), stranci koja je tada bila prosečna, a on je u nekoliko godina pretvorio u vodeću snagu zagovornika nezavisnosti.

Stranku je nastavio da vodi i iz zatvora pokušavajući da pridobije one Katalonce, a takvih je nešto više od većine, koji se protive odvajanju od Španije.

- Rekao nam je: Suočen sam s vrlo teškom kaznom, ali ne smemo da odustanemo od naše politike, ne smemo odustati od dijaloga. Možda će zvučati preterano, ali imamo Mandelu - prepričao je poslanik ERC Gabrijel Rufain.

Žunkeres je 2016. postao katalonski potpredsednik i bio je zadužen za organizaciju zabranjenog referenduma.

Katalonija protest Protest za nezavisnost Katalonije; Foto: Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Jedan od bivpih članova njegovog kabineta, koji je želeo da ostane anoniman, opisao ga je kao "vrlo razboritog i strogog".

Predani katolik povećeg stomaka i uredne brade, Žunkeres ima nešto "franjevačko u svom izgledu", rekao je katalonski pisao Serhi Pamies.

Enrik Milo, predstavnik Madrida u Kataloniji tokom krize 2017. analogiju je odveo korak dalje, rekavši da Žunkeres "govori vrlo dobro, skoro kao sveštenik".

Ali ima on i svoju drugu stranu, dodaje Milo, "iznenada, kada treba delovati, izvlači oštricu".

Novinar Hoakim Kol kaže da je Žunkeres ušrkos svojoj "svešteničkoj retorici" pravi "fundametalista" kada je nezavisnost u pitanju i da nije osoba "kojoj možete da verujete".

Iako je bez sumnje čovek koji traži lojalnost, Žunkeres ima reputaciju osobe koja izbegava teška pitanja, a mnogima je, čak i onima koji su mu bili blizu, ostao zagonetan.

- Još se pitam ko je zapravo Žunkeres - priznao je u svojoj nedavno objavljenoj knjizu Santa Vila, jedan od trojice bivših katalonskih zvaničnika koji na suđenju u Madridu nije kažnjen zatvorskom kaznom.

Video: Haos u Barseloni: Demonstranti okupirali ceo grad

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor

    15. oktobar 2019 | 19:02

    Mandov a ne mandela , obični Separatista

  • Mister No

    15. oktobar 2019 | 14:47

    Zasto Mendela?Dali bi srbija dozvolila da se raspise referendum na kosovu?

  • mama

    15. oktobar 2019 | 15:10

    Ako hoce nesto treba da ih pobjede brojcano. To je jedini put.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA