≫ 

149 miliona dece zaostaje u razvoju zbog loše ishrane

Izveštaj upozorava i da loša ishrana i loše prehrambene navike počinju već od najranijih dana detetovog života

  • 0
etiopija

Foto: Pixabay/emocje

Alarmantno veliki broj dece trpi ozbiljne posledice zbog loše ili nezdrave ishrane, a najmanje jedno od troje njih, mlađe od pet godina, neuhranjeno je, ili pati od prekomerne težine, upozorio je danas UNICEF u svom godišnjem Izveštaju o stanju dece u svetu.

Kako se navodi, dvoje od troje dece, starosti između šest meseci i dve godine, ne konzumira hranu koja podržava optimalan rast i razvoj njihovog mozga i tela, što može da uzrokuje slab razvoj mozga, poteškoće kod učenja, pad imuniteta, povećane infekcije i, u mnogim slučajevima, smrt.

Izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta For rekla je da se milioni dece hrane nezdravo jer jednostavno nemaju bolji izbor.

- Moramo da promenimo način na koji shvatamo i reagujemo na neuhranjenost i kvalitet ishrane kod dece. Ne radi se samo o tome da jedu dovoljno, već o tome da treba da dobiju kvalitetnu hranu. To je naš današnji izazov - rekla je For.

U izveštaju Unicef upozorava na tri faktora - neuhranjenost, latentnu glad, uzrokovanu nedostatkom osnovnih hranjivih sastojaka, kao i prekomernu težinu. Ti faktori uticali su na to da 149 miliona dece zaostaje u fizičkom razvoju, da je 50 miliona dece neuhranjeno ili premršavo za svoju visinu, da 340 miliona dece pati od nedostatka osnovnih vitamina i hranjivih materija, kao što su vitamin A i gvožđe, a da 40 miliona dece ima prekomernu težinu.

Izveštaj upozorava i da loša ishrana i loše prehrambene navike počinju već od najranijih dana detetovog života.

Video: Mala Tijana ima samo jednu želju - da jede

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA