Slučajno su prešli granicu i ušli u SAD, odmah su ih strpali u zatvor sa sve bebom

Običan porodični odmor pretvorio se u noćnu moru, a par je sa detetom i dalje u pritvoru

  • 5
David Eileen Connors Foto: Facebook/David Eileen Connors

Mladi par iz Engleske koji je posetio Kanadu i pre desetak dana pogrešnom ulicom nenamerno ušao na teritoriju SAD-a - kako bi izbegao životinju na ulici - zatvoren je s tromesečnom bebom i od tada je izložen nehumanom postupku te je trenutno u pritvoru Berks u Pensilvaniji, rekli su njihovi advokati.

Dečak, ostavljen u hladnim i ledenim uslovima pritvora, ima kožne promene i kako se čini očnu infekciju. Beba je ostavljena gola i nekoliko sati izložena u hladnom pritvoru, jer su sva njihova odeća i ćebad za bebu oduzeti i odneseni na pranje.

Dejvid Konors (30) i Ejlin Konors (24) rekli su da im je uskraćeno pravo da kontaktiraju ambasadu.

- Ostaćemo traumatizovani do kraja života time što su nam učinile američke vlasti - napisala je Konors.

Advokat iz Centra za pravdu uložila je tužbu u ime porodice glavnom inspektoru ministarstva za američku domovinsku sigurnost, koje nadgleda državne imigracijske agencije.

- Uopšte nisu znali da su prešli granicu. Nisu znali čak ni da su u Sjedinjenim Državama. Samo su se pokušavali vratiti u svoj hotel - rekao je advokat.

Neobična scena porodičnog odmora pretvorila se u noćnu moru. Drugi članovi porodice, uključujući dvogodišnje blizance, takođe su odvedeni u zatočeništvo i prevezeni su u Berks, gde su ostali.

Službenici pograničnih snaga za imigraciju i carine (ICE) rekli su da su proverili slučaj i da će odgovoriti na zahtev što je pre moguće.

Pritvor Berk već dugo vremena kritikovan je kao "zatvor za bebe" koji bi trebao biti zatvoren - a organizovan je kako bi se tu držali roditelji i deca koji su u SAD došli bez dokumenata.

Konors je rekla da je 3. oktobra porodica došla u posetu Vankuveru i da nije nameravala ući u SAD.

Rođak njenog supruga, Majkl Konors vozio je blizu granice i kad se iznenada pojavila životinja na putu, skrenuo je na neobeleženi put kako bi izbegao sudar.

Za nekoliko trenutaka pojavilo se više automobila granične patrole.

Prve noći u pritvoru, pored granice s Kanadom, Dejvid je odveden u ćeliju za muškarce, dok su ona i njena beba ostavljene u ženskoj ćeliji. Oboma su im dali tanke metalne pokrivače  i ostavili ih da spavaju na podu, napisala je.

Stavila je bebu na sebe, pokušavala je zagrejati, beba je klizila s nje.

- Sećanje na to kako je naša malena beba spavala na prljavom podu u ćeliji nosićemo zauvek - napisala je ona.

Kasnije taj dan, imigracijski službenici rekli su im da postoji promena u planovima i da neće biti pušteni kod člana porodice. Te noći, napisala je, imigracioni agenti odveli su porodicu iz ćelije, stavili u kamion i odvezli - "poput otmice".

Odvezeni su u drugi pritvor, gde je njen muž prebačen iz kamiona u ono što je kasnije opisao kao ledenu ćeliju. Ona i njena beba odvedeni su u jeftini motel u državi Vašington. Nije imala gde da kuva vodu za svoju bebu, oslanjala se na mikrotalasnu pećnicu.

Sledeći dan porodica je odvedena u vazdušnu luku u Sijetlu.

- Mislila sam, konačno idemo kući - napisala je. Umesto toga porodica je letela preko SAD-a u Pensilvaniju. Dovedeni su u pritvor Berks 5. oktobra.

Berks je jedan od tri pritvora u kojemu se drže migranti - druga dva su u Teksasu - s kapacitetom od 3100 judi.

Sva dečja odeća i ćebad su oduzeti uz objašnjenje da idu na pranje, čak i nove stvari, rekla je, a u pritvoru nije bilo tako male odeće za bebu. Pokušavala je oprati bebu najbolje što je mogla dok je sedela na sofi jer je kada za bebe bila prljava.

Prekrivači i čaršavi koje su joj dali smrdeli su "poput uginulog psa", napisala je Konors i nije mogla u njih umotati bebu jer se bojala "da nisu oprane i da će mi se beba razboleti".

Po noći, svakih 15 minuta, pritvorsko osoblje uperilo bi joj svetiljku u sobu, budeći i nju i njenu bebu, rekla je. Trzala se pri svakoj proveri jer "je imala osećaj kao da će joj neko oduzeti bebu".

Policajac ICE-a rekao joj je da ako žele, mogu dopustiti da beba bude odvojena od njih i odnesena u drugi objekt. Odbila je.

- Prema nama postupali su kao prema kriminalcima, oduzeli su nam prava, i lagali. To nije ispravno - napisala je Konors.

- Pretrpeli smo traumu... ovo se ne bi nikada dogodilo američkim građanima u Ujedinjenom Kraljevstvu, ili bilo kome drugom, jer ljude tretiraju s dostojanstvom - kazala je.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZOKI

    15. oktobar 2019 | 18:10

    Zato znam da u tu prokletu zemlju neću ići prošle godine sam hteo u Mexiko i kad su mi rekli da taj leti preko USA otišao sam na Kubu na odmor

  • Mihailović

    15. oktobar 2019 | 18:40

    Dečko 11 godina izašao ispred zgrade da pričeka mamu na autobusnoj stanici koja treba stići sa posla, kad odjednom ga oboriše 5 policajaca na beton potrbuške i 1 klekne na leđa i stavi lisice, a njih 4 drže pištolje uperene u njega, dete doživelo stres, moralo ići na terapije, dugo noću skakalo nije moglo mirno spavati. Kasnije je došao kući da se izvine njihov komandir, džabe im izvinjenje kad nanesu traume i to sve zbog neke babe koju su u drugoj zgradi opljačkali lopovi i otišli na autobus. Ona pozvala policiju, kad su stigli ona im pokazali kud su otišli, prema autobusu...to je amerika,policajci prvo štite sebe, nemaju obzira ni prema deci

  • Любитель

    15. oktobar 2019 | 23:15

    Фашистички се владају, гори су од било које земље на планети.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA