≫ 

"1990. je bila tačka preokreta": Pre 29 godina Mihail Gorbačov je dobio Nobelovu nagradu za mir

Gorbačov je povukao sovjetske trupe iz Avganistana, nije se umešao u pad Berlinskog zida i oslobodilačke pokrete u zemljama "sovjetskog bloka" istočne i centralne Evrope. Takođe, u to vreme je vodio pregovore sa SAD o smanjenju nuklearnog oružja

  • 4

Pre 29 godina, 15. oktobra, tadašnji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov dobio je Nobelovu nagradu za mir. Prestižno odličje ovaj lider dobio je za ulogu koju je odigrao u mirnovnim pregovorima koji "danas karakterišu važne delove međunarodne zajednice".

U to vreme, Gorbačov je povukao sovjetske trupe iz Avganistana, nije se umešao u pad Berlinskog zida i oslobodilačke pokrete u zemljama "sovjetskog bloka" istočne i centralne Evrope. Takođe, u to vreme je vodio pregovore sa SAD o smanjenju nuklearnog oružja.

Kada je u pitanju unutrašnja politika, njegova "glasnost" i perestrojka oslobađale su stanovništvo i podsticale oslobodilačke pokrete u mnogim sovjetskim republikama. Iako jesu pokrenute neke ekonomske reforme, one još nisu bile u stanju da poboljšaju životni standard, podstaknu proizvodnju i dovedu ekonomiju Sovejtskog Saveza do svetskog standarda.

Pošto nije bio u mogućnosti da nagradu primi lično, Gorbačov je poslao zamenika ministra inostranih poslova Andreja Kovaljova da uzme nagradu umesto njega.

Kovaljov je pročitao kratak govor u Gorbačovo ime, u kom je naglašeno da je "1990. godina bila tačka prekretnice".

Mihail Gorbačov Mihail Gorbačov je bio poslednji lider SSSR. Foto: Tanjug/AP

- Ona znači kraj neprirodne podele Evrope. Nemačka se ponovo ujedinila. Počeli smo da rušimo materijalne temelje vojne, političke i ideološke konfrontacije. Ali postoje neke veoma ozbiljne pretnje koje nisu otklonjene: potencijal za sukob i primitivni nagodni koji to dozvoljavaju, agresivne namere i totalitarne tendencije - navedeno je u govoru.

U junu 1991. godine Gorbačov je otputovao u Norvešku da predstavi i duži govor. Tada je govorio o Sporazumu o savezu koji je trebalo da bude potpisan tog leta, a koji će osnove među konstitutivnim sovjetskim republikama da stavi na novu osnovu.

U svom govoru istakao je nekoliko dostignuća u poslednjih šest godina.

- Hladni rat je završe. Rizik od globalnog nuklearnog rata je praktično nestao. Netala je gvozdena zavesa. Nemačka se ujedinila, što je značajna prekretnica u istoriji Evrope. Na našem kontinentu ne postoji nijedna država koja sebe ne bi smatrala potpuno suverenom i nezavisnom - rekao je tada Gorbačov.

Takođe, naveo je da su SAD i SSSR, dve nuklearne supersile, prešle iz konfrontacije u interakciju, i da su, najvažnije, postali partneri.

- To je presudno uticalo na celokupnu međunarodnu klimu. Ovo treba sačuvati i napuniti novom supstancom - rekao je on.

Dan pre potpisivanja Sporazuma o savezu, neki od njegovih ministara držali su ga u kućnom pritvoru i organizovali državni udar. Udar je sprečen, ali zemlja više nije mogla da bude na okupu. Svaka sovjetska republika se odvojila, a Ruska Federacija je nasledila SSSR. Gorbačov je podneo ostavku na mesto predsednika 25. decembra 1991. godine.

Video: Ovo su osobe zbog kojih Nobelova nagrada više nije najveća počast

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Made in ...

    16. oktobar 2019 | 11:44

    Jbt. Milosevicev klon po faci, ne mogu da verujem

  • Đura

    16. oktobar 2019 | 10:52

    Odkud pre dvadeset godina?Greška!!!

  • ЋупричанинSWE

    16. oktobar 2019 | 16:16

    Испунио задатак, растурио СССР, добио новац и најдискутабилнију Нобелову награду.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA