Tajne prostorije u kućama koje su zaprepastile svet: Slučaj u Holandiji samo je jedan u nizu

Najstariji sin je pobegao sa imanja i otišao u lokalni bar. Naručio je pet piva, popio, a onda konobara zamolio za pomoć

  • 0
Ruinerwold, selo u Holandiji Foto: Profimedia/Wilbert Bijzitter/AFP

U holandskom selu Ruinervold juče je otkrivena šestočlana porodica koja se devet godina skrivala od smaka sveta u jednoj kući. Nađeni su otac i njegovo petoro dece, starosti od 18 do 25 godina. Slučaj je i dalje pod velom tajne. Nije poznato tačno koliko su se krili, kako su živeli, kao i gde je majka dece. Privedena je jedna osoba, Austrijanac Jozef B, ali nije poznata tačno ni njegova uloga u ovom slučaju, ni da li je živeo na farmi.

Niko nikada nije posumnjao da se na farmi koja se nalazi u selu udaljenom oko 60 kilometara od Amsterdama nešto čudno događa. Farma je okružena drvećem, a u dvorištu postoji bašta i čuvane su životinje. Komšije jesu viđale jednog muškarca ponekad, ali nikoga drugo.

Nisu imali predstavu da se iza kredenca u dnevnoj sobi te kuće nalaze tajne stepenice koje vode u malu prostoriju koja je pod ključem. Da li je porodica bila dobrovoljno tu nije poznato.

Slučaj je otkiven slučajno. Najstariji sin je pobegao sa imanja i otišao u lokalni bar. Naručio je pet piva, popio, a onda konobara zamolio za pomoć.

- Popričali i rekao mi je da je pobegao i da mu treba pomoć... Onda smo pozvali policiju. Imao je dugu kosu, bradu, staru odeću i delovao je zbunjeno. Rekao je da nikad nije bio u školi i da nije išao kod berberina devet godina - rekao je konobar Kris Vesterbek.

Kuća Holandija Foto: Tanjug/AP

Muškarac koji je policiji rekao da je platio kiriju za kuću je priveden, mada policija ne može da kaže da li je on osumnjičen za krivično delo.

Policija navodi da je porodicu pronašla u "maloj prostoriji u kući koja je mogla da se zaključa" i da nije jasno da li su oni tu držani protiv svoje volje.

- Ima mnogo medijskih spekulacija o tome šta se dogodilo, ali policija se bavi činjenicama. Još uvek imamo puno pitanja bez odgovora - rekla je portparolka policija.

Veruje se da je majka preminula pre nego što se porodica preselila na farmu 2010. godine, rekao je lokalni gradonačelnik Rožer de Grot.

Niko od članova porodice nije prijavljen kao žitelj ove opštine.

Slučaj je inače postao još konfuzniji jer su pojedini mediji objavili fotografije mladića koji je navodno spasao svoju braću tako što je potražio pomoć u baru. Bio je aktivan na društvenim mrežama i, ako je suditi prema njegovom Fejsbuk profilu, redovno kačio objave o klimatskim promenama. Ipak, policija zasad nije potvrdila identitet mladića.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Jan Zon van Dorsten (@jan.zon.dorsten) on

Još jedan Austrijanac

Iako nije poznato kakva je uloga bila Jozefa B. mnogi su se zaprepastili činjenicom da je još jedan Austrijanac umešan u neki od zapanjujućih slučajeva u kom su osobe zatvorene (dobrovoljno ili ne) u kućama.

Pre 11 godina otkriven je zločin koji nije potresao samo Austriju, već i ceo svet.

Jozef Fricl, zloglasni silovatelj držao je svoju ćerku zatočenu u podrumu 24 godine. Za to vreme silovao ju je 3.000 puta i sa njom dobio sedmoro dece. Fricl je kada je zločin otkriven imao 73 godine, a njegova ćerka Elizabet 42.

Jozef Fricl Jozef Fricl; Foto: Profimedia/ AFP

Fricl je 19. marta 2009. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora s mogućnošću pomilovanja nakon 15 godina. Kaznu izdržava u delu zatvora u kom se nalaze psihički bolesne osobe.

Elizabet danas ima 53 godine. Troje od sedmoro dece živelo je s njom u podrumu, jedno je umrlo nakon rođenja, a troje su odgajali Fricl i njegova žena.

Nakon što je Fricl osuđen, porodica je primljena u kliniku za psihijatrijsko lečenje. Elizabeta i deca kasnije su se preselili u selo na severu Austrije gde i danas žive.

Najpoznatiji slučaj zatočeništva je svakako otmica tada desetogodišnje devojčice Nataše Kampuš u Strashofu, naselju nadomak Beča.

Natascha Kampusch, Nataša Kampuš Nataša Kampuš; Foto: Profimedia/DDP

Nju je oteo Austrijanac Volfgang Prikopil i držao zatvorenu u maloj sobi dva metra pod zemljom. Nataša je uspela da pobegne u avgustu 2006. godine. Prikopil se, nakon što je saznao da ga policija traži, ubio, bacivši pod voz.

Postoje sumnje da Nataša i posle bekstva boluje od Stokholmskog sindroma. Godine 2010. Kampušova je kupila kuću u kojoj je bila zatvorna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA