Nemiri u skupštini Hongkonga, prodemokratski zastupnici traže ostavku liderke: "Ima krvi na rukama"

U skupštini je već dva dana haos

  • 0
Hongkong Keri Lam

Foto: Tanjug/AP

Prodemokratski zastupnici u Hongkongu pozvali su danas čelnicu Keri Lam da odstupi tokom zasedanja skupštine koje je više puta prekidano jer je nekoliko političara izbačeno iz nje.

Bio je to drugi dan haosa u zakonodavnoj skupštini Hongkonga, dok je Lam pokušala odgovoriti na pitanja o svojoj godišnjoj politici. Odgovore je juče bila prisiljena dostaviti video-vezom nakon ranijih sličnih nemira.

Previranja u zakonodavnoj vlasti naglašavaju sve jaču političku podelu u gradu, a ne nazire se kraj često nasilnih protivvladinih protesta koji su pokrenuti zbog protivljenja predloženom zakonu o izručenju, a koji su kasnije prerasli u širok prodemokratski pokret.

Hongkong Keri Lam

Foto: Tanjug/AP

"Ima krvi na svojim rukama"

 

Maskirani napadači juče su s noževima i čekićima napali vođu jedne od najvećih prodemokratskih grupa u području pod kineskom vladavinom. Grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešionala pozvala je vlasti da istraže "zastrašujući napad".

Prodemokratski zastupnici pozivaju na ostavku Keri Lam jer ima "krvi na svojim rukama".

Hongkong Keri Lam

Foto: Tanjug/AP

- Spomenula sam već da ćemo biti ponizni, slušati različita mišljenja i osnovati stručnu komisiju kako bismo pronašli izlaz iz trenutne situacije - rekla je Lam zastupnicima.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA