≫ 

Svaki dan umre više od 15.000 dece mlađe od pet godina

Faktori koji pridonose smrti povezani su s velikim pošastima kao što su siromaštvo, diskriminacija i nepravda

  • 1

Više od 15.000 dece mlađe od pet godina umre svaki dan u svetu, a razlike među zemljama, odnosno regijama, su velike, navodi se u opsežnoj studiji objavljenoj u sredu.

Od 2000. do 2017. godine, 123 miliona dece do 5 godina umrlo je u 99 zemalja niskih i srednjih prihoda obuhvaćenih studijom. Taj broj čini više od 90 odsto smrti u svetu za tu dobnu kategoriju.

Ako se pribroje privremeni podaci za 2018. godinu kao i procene za zemlje koje nisu obuhvaćene studijom (kao što su Kina, Meksiko, Brazil ili Malezija), doseže se broj veći od 130 miliona dece mlađe od pet godina umrlih u tom periodu, navode studije objavljene u časopisu "Nature".

Kod dece mlađe od godinu dana uzrok smrti najčešće je posledica preranog rođenja. U dobi od dve do četiri godine, češći su uzroci smrti malarija, bolesti dijareje ili respiratorne infekcije poput upale pluća.

Opasnost od smrti do pete godine života deset puta je veća u pojedinim zemljama u odnosu na druge, a četrdeset puta je veća ako se upoređuju regije. Na primer u 2017. godini samo je četvoro dece do pet godina na hiljadu njih umrlo u području Santa Klare na Kubi. Ali, u isto vreme u regiji Garki u Nigeriji umrlo je 195 dece tog uzrasta na njih hiljadu.

beba ruke, rucice, mrtva beba Foto-ilustracija: pixabay.com

Globalna smrtnost dece mlađe od pet godina se prepolovila od 2000. do 2017. godine te je sa 10 miliona pala na 5,4 miliona.

Takođe, ova studija pruža preciznu kartografiju dečje smrtnosti u 99 proučavanih država.

- Naši radovi mogu služiti kao osnova sanitarnim vlastima za ciljano poboljšanje zdravstvenog sistema - ocenjuje jedan od autora studije, Sajmon Hej sa Instituta za procenu zdravlja (IHME, Univerzitet Vašington).

- Pristup medicinskom lečenju samo je jedan od elemenata - ocenjuje Visoki predstavnik UN-a za ljudska prava Mišel Bašelet.

Osim toga, objasnila je koji faktori najviše utiču na toliku smrtnost dece.

- Faktori koji pridonose smrti povezani su s velikim pošastima kao što su siromaštvo, diskriminacija i nepravda - kazala je Bašelet.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA