≫ 

Postignut dogovor o prekidu vatre na severu Sirije. Tramp: Milioni života će biti spaseni

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da iz Turske stižu "sjajne vesti"

  • 14
Turska vojska, Sirija

Foto: Tanjug/AP

Potpredsednik SAD Majk Pens kaže da je sa turskim predsednikom Erdoganom postigao dogovor o prekidu vatre na severu Sirije, koje će trajati pet dana. Tramp kaže da će zahvaljujući tom dogovoru "milioni života biti spaseni".

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da iz Turske stižu "sjajne vesti".

- Sjajne vesti iz Turske. Uskoro konferencija za medije sa potpredsednikom (Majkom Pensom) i državnim sekretarom (Majkom) Pompeom. Hvala Erdoganu. Milioni života biće spaseni - naveo je Tramp.

 

Potpredsednik SAD Pens i državni sekretar Pompeo sastali su se danas sa Erdoganom u Ankari i tom prilikom je dogovoren prekid vatre u trajanju od 120 sati, tokom kojih će snagama sirijske kurdske milicije biti omogućeno da se povuku iz te oblasti.

Pens je naveo da SAD, zbog prekida vatre, neće nametati dalje sankcije Turskoj. Prema njegovim rečima, povlačenje kurdskih snaga je već počelo, a SAD neće imati svoje vojne predstavnike u toj oblasti, koje bi kontrolisale bezbedno povlačenje.

U međuvremenu, oglasilo se i tursko Ministarstvo spoljnih poslova koje navodi da se Ankara dogovorila sa Vašingtonom da će turske snage kontrolisati sigurnu zonu na severu Sirije. Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu potvrdio je komplikovanim diplomatskim rečnikom da je dogovoren prekid vatre i uspostavljanje bezbednosne zone na severu Sirije. Rekao je da će Turska zapleniti teško naoružanje i "uništiti kurdske baze" u toj oblasti.

Turske trupe i njihovi sirijski saveznici pokrenuli su ofanzivu na severu Sirije prošle nedelje kako bi potisnuli sa granice pripadnike sirijske kurdske milicije. Operacija je rezultirala velikim brojem žrtava i novim talasom izbeglica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prokleta je Amerika

    17. oktobar 2019 | 21:54

    Amerika brine o zivotima hahaah Pobise milione jaooo

  • Gio di Ognjeno

    17. oktobar 2019 | 21:13

    Isteraše ih Rusi iz Sirije. Ostalo je još da predju Grčku i eto ih na KiM. Tiha voda breg roni !!!

  • Boki

    17. oktobar 2019 | 20:23

    Blago nama kad nam svet čuva Tramp...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA