≫ 

Na ulicama Meksika rat, mrtva tela i spaljena vozila: El Čapov sin uhapšen, pa pušten iz zatvora

Vlasti su ubrzo objavile da je Ovidije Guzman pušten iz pritvora, kako bi se izbegla erupcija nasilja

  • 0

U meksičkom Kulijakan izbili su sukobi između sigurnosnih snaga i pripadnika moćnog narko-kartela Sinaloa, čiji je bivši vođa Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo. Do sukoba je došlo nakon hapšenja El Čapovog sina Ovidija Guzmana Lopeza, kojeg je policija pronašla tokom rutinskog pretresa njegove kuće.

Na snimcima koje je objavila meksička televiziji vidi se naoružani muškarac koji puca na policiju, dok se na ulicama nalaze mrtva tela, spaljena vozila i barikade, prenosi BBC. Međutim, za sada nema nikakvih službenih izveštaka.

Članovi Sinaloe dogovorili su veliki napad kako bi što pre izbavili mlađeg Guzmana iz zatvora.

Vlasti su ubrzo objavile da je Ovidije Guzman pušten iz pritvora, kako bi se izbegla erupcija nasilja.

Kulijakan Meksiko sukob nasilje El Čapov sin Ovidije Guzman

Foto: Tanjug/AP

Meksički ministar obezbeđenja, Alfonso Durazo, rekao je da je patrola militarizovane policije Nacionalne garde došla pod jaku vatru koja je dolazila iz kuće u kojoj je bio Guzman, prisiljavajući ih da se povuku radi vlastite sigurnosti.

- Guzman je uhapšen, ali je kasnije i pušten na slobodu kako bi se izbeglo veće nasilje u okolini i sačuvali životi našeg osoblja i postigao mir u gradu - rekao je Durazo.

Bitka za oslobađanje Ovidija Guzmana od policije izbila je u blizini državnog tužilaštva, a borbe su se tada proširile i na nekoliko drugih delova grada.

Zvaničnih izveštaja o smrtnim slučajevima nema, ali pojavile su se slike na kojima se vide mrtva tela na ulicama.

Policija je potvrdila da su samo neki od službenika povređeni, ne precizirajući kakve su povrede u pitanju.

Kulijakan Meksiko sukob nasilje El Čapov sin Ovidije Guzman

Foto: Tanjug/AP

Mlađi Guzman preuzeo je očevu ulogu u kartelu. Prema informacijama BBC-ja, Guzman junior je u dvadesetim godinama i u SAD-u ga traže zbog krijumčarenja droge.

Da podsetimo, jedan od najmoćnijih svetskih narko-bosova, 62-godišnji El Čapo, osuđen je na doživotni zatvor plus 30 godina dodatne zatvorske kazne.

El Čapo Guzman

Foto: Tanjug/AP

El Čapo je u februaru proglašen krivim za krivična dela počinjena tokom razdoblja od četvrt veka, uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD. El Čapo se smatra najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Eskobara, a kartel Sinalou vodio je s Ismaelom Zambadom zvanim El Majo od 1989. do 2014. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA