Zastrašujući snimci iz Sirije: Deca sa opekotinama po telu, sličnim onima koje nastaju od napalma

Snimci su nastali pre nego što je Pens postigao dogovor sa Turskom o primirju, a koje je prekršeno u petak ujutru kada su se pojavili izveštaji o novom granatiraju u Siriji

  • 6
Kurdi kurdska deca Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Pojavile su se zastrašujuće fotografije i snimci na kojima se vide deca iz Sirije sa teškim opekotinama - usred tvrdnji da Turska koristi zabranjeno hemijsko oružje u borbama protiv Kurda.

Užasni snimci napravljeni su u ponedeljak u bolnici u Tal Tamru u blizini pograničnog grada Ras al-Ajn, u kojem se vode najteže borbe. Na njima se vidi dečak sa dubokim opekotinama po celom gornjem delu tela, prenosi Dejli mejl.

Dok su ga dovodili u bolnicu, čuje se kako dečak moli oca da zaustavi gorenje.

- Tata, zastavi ovo gorenje, preklinjem te - čuje se kako izgovara dok trpi nesnosne bolove. Doktori su mu odmah dali dozu morfijuma. Mediji prenose da je navodno proveo 12 sati u agoniji, pre nego što je pristupljeno lečenju.

Hamiš de-Breton Gordon, britanski stručnjak za hemijsko oružje, rekao je da se opekotine podudaraju sa belim fosforom - zabranjenim hemijskim oružjem koje se zalepi za kožu i sagoreva u dodiru sa vlagom, što znači da se ne može ugasiti.

Video su objavili kurdski mediji zajedno sa fotografijama drugih dečaka iz bolnice u Al-Hasakah, takođe u blizini Ras al-Ajna. Na njima se vidi da dečaci imaju duboke opekotine na licu.

Doktor Fares Hamu, obraćajući se kurdskim medijima u sredu, rekao je da se opekotine podudaraju sa upotrebom zabranjenog hemijskog oružja, poput napalma.

Napalm je mešavina agensa za geliranje i isparljivih petrohemikalija (obično benzin (petrol) ili dizel-gorivo) koji se zalepe za metu pre paljenja i uveliko su korišćeni u ratu u Vijetnamu.

Beli fosfor se može koristiti za pravljenje dima ili kao marker bojnog polja, ali može biti raspoređen i kao smrtonosno zapaljivo oružje, upotreba koja je međunarodnim zakonom zabranjena.

Sve slike i video snimci nastali su pre primirja o kome je pregovarao potpredsednik SAD Majk Pens sa Turskom, a koje je stupilo na u četvrtak uveče.

Po uslovima sporazuma, Turska će zaustaviti napad na sever Sirije na pet dana, dok se kurdske snage povuku iz "sigurne zone" široke 20 milja, koju predsednik Erdogan želi stvoriti duž granice.

Međutim, u petak ujutro bilo je izveštaja o granatiranju i pucnjavi u Ras al-Ajnu, što predstavlja kršenje primirja.

Za sada nema zvaničnog saopštenja sa druge strane, da li je u napadu Turske na kurdske snage korišćeno zabranjeno hemijsko oružje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loki

    18. oktobar 2019 | 14:26

    I? Hoće li sada koalicija pravednika da oplete po Turskoj, kao što su to ranije radili u Iraku, Siriji, ali bez stvarnih dokaza da su ih te države koristile?

  • Marina

    18. oktobar 2019 | 14:29

    Užas. I to je sve krenulo dok smo mi Erdogana dočekali kao najvećeg prijatelja. Baš znamo da izaberemo. Al neće ni on dugo.

  • Zoki

    19. oktobar 2019 | 11:22

    Dejli mejl...najveci lazovi,nista im ne verujem , ko zna gde su ove slike snimljene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA