Majka tvrdila da je njen beli sin crnac i Latinoamerikanac, da bi ga upisala na koledž

Takođe je platila osobu koja je pregledala testove njenog sina da ispravi njegove odgovore

  • 3
Mardžori Klaper

Printksrin:Youtube/ABC News

Mardžori Klaper (50) je među 52 ljudi koji su optuženi da su kovali zaveru sa administracijom Kalifornija koledža kako bi svoju decu upisali u najprestižnije škole. 

Mardžori je lažno tvrdila da je njen beli sin crnac, Latinoamerikanac i prvi koji će se u njihovoj porodici upisati na koledž. Na sve to, ona je platila prokuratora ispita kako bi promenio ocene njenog deteta. Zbog toga će robijati tri nedelje.

Ova žena, koja inače poseduje zlataru, osuđena je u sredu zbog učešća u jednoj od najvećih prevara u sistemu obrazovanja sa kojom se SAD susreće.

Klaper je priznala da je patila 15.000 dolara kako bi prokurator, tj. osoba koja je pregledala ACT ispit njenog sina, ispravila odgovore i dala mu višu ocenu.

Felicity Huffman

Među optuženima je i Felisiti Hofman Foto: Tanjug/AP

Uz zatvorsku kaznu, ona će sada morati da plati državi i 9.500 dolara.

Tužilac Endru E. Leling smatra da kazna od tri nedelje zatvora nije dovoljna.

- Gospođa Klaper nije samo ugrozila standardi sistem testiranja, već je vrlo jasno iskoristila manjinske grupe, čiji se pripadnici već bore za svoje mesto na koledžima. Ona je namerno predstavila svog sina kao pripadnika te manjina i kao dete roditelja koji nisu išli na koledž, a ništa od toga nije tačno. Mislila je da će laž poboljšati njegove šanse - rekao je on.

Lori Laglin, Olivija Džejd, Lori Loughlin, Olivia Jade

Lori Loglin takođe je optužena da je dala novac da njena ćerka upadne u najbolju školu Foto: AP/Tanjug

Ona je, smatra tužilac, morala da bude svesna da će njena prevara koštati istinskog pripadnika manjine mesta na tom koledžu.

Tužilac je dodao da je Klaper uredila da 2017. godine odgovori njenog sina na ACT ispitu budu izmenjeni. Sa tim lažnim rezulatatima njen sin je konkurisao na univerzitete u Arizoni, Kalifirniji, Koloradu i drugim mestima...

Osim Klaper, još 35-oro roditelja je osumnjičeno u ovoj istrazi, uključujući i TV zvezde Felisiti Hofman i Lori Loglin. Hafman je u četvrtak otišla u zatvor, nakon što je priznala da je učestvovala u prevari. Osuđena je na 14 dana iza rešetaka. Loglin se izjasnila da nije kriva.

(Telegraf.rs/Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    19. oktobar 2019 | 00:53

    I kod nas se neki Srbi deklarisu kao Romi da bi se lakse upisali u srednje skole I fakultete.

  • Šone

    19. oktobar 2019 | 01:42

    Kazne su smešne, poruka je da se slobodno nastavi sa ovim kriminalnim radnjama i da ako si bogat i imućan i “padneš” maksimalno ćeš dobiti 2-3 nedelje zatvora. Američko sudstvo je sprdnja!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA