≫ 

Turska ponovo preti: Ako propadnu pregovori sa SAD, krećemo ponovo u ofanzivu

Erdogan je 9. oktobra objavio da je počela operacija "Izvor mira" na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije Islamska država

  • 0
Sirija Turska Kurdi borbe napad

Foto: Tanjug/AP

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da je turska vojska spremna da obnovi operaciju "Izvor mira" na severu Sirije, ukoliko SAD ne ispune svoju obavezu da utiču na povlačenje kurdskih snaga s tursko-sirijske granice.

- U ovom trenutku smo obustavili operaciju na pet dana. Za to vreme teroristi moraju da se povuku iz bezbednosne zone i treba da predaju teško naoružanje. Moraju biti uništeni njihovi položaji i njihova utvrđenja. Ako se to ne dogodi, operacija će biti obnovljena. Naša vojska je potpuno spremna za to - naveo je Akar.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i potpredsednik SAD Majk Pens 17. oktobra su se dogovorili da se na 120 sati obustavi turska operacija u Siriji radi povlačenja snaga samoodbrane sirijskih Kurda sa granice s Turskom. Pens je saopštio da dogovor podrazumeva povlačenje kurdskih snaga i da će SAD doprineti tom procesu. Potpredsednik SAD je naveo da se američka vojska neće vraćati u tu oblast.

Erdogan je 9. oktobra objavio da je počela operacija "Izvor mira" na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije Islamska država.

Sirijske vlasti su osudile okupacionu politiku Turske na severu Sirije, a Rusija je saopštila da je neophodno da Turska izbegava dejstva koja mogu da stanu na put rešavanju sirijskog sukoba koji traje od 2011. godine.

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA