≫ 

Ko je čovek koji je sa samo 26 reči pokvario planove Borisa Džonsona?

Prvo subotnje zasedanje parlamenta nakon 37 godina trebalo je da bude zaključeno prihvatanjem sporazuma koji je Džonson postigao s EU prošli četvrtak, čime je uspeo u onome što Tereza Mej nije postigla - dobijanju podrške kada je u pitanju dogovor sa Briselom

  • 0
Oliver Letvin

Foto: Tanjug/AP

Strahujući da bi Britanija mogla da izađe iz Evropske unije bez dogovora, igrom slučaja ili namerno, jedan britanski poslanik smislio je plan kojim je premijeru Borisu Džonsonu oduzeo pobedu kada je u pitanju Bregzit.

Oliver Letvin (63) je bivši ministar poznat po svom ljubaznom ponašanju i znanjem procedura kojima je rešavao nesuglasice u parlamentu. Zbog Bregzita je dobio ugled buntovnika s razlogom - zaustavljanja izlaska iz EU bez dogovora.

Džonson ga izbacio iz stranke

Prvo subotnje zasedanje parlamenta nakon 37 godina trebalo je da bude zaključeno prihvatanjem sporazuma koji je Džonson postigao s EU prošli četvrtak, čime je uspeo u onome što Tereza Mej nije postigla - dobijanju podrške kada je u pitanju dogovor sa Briselom.

Ipak, Letvin, kog je Džonson izbacio iz Konzervativne partije, premijeru je pripremio zamku.

Boris Džonson

Foto: Tanjug/AP

Potezom koji je raskrinkao nepoverenje obe strane u parlamentu Letvin je progurao amandman od 26 reči koji, kako tvrdi bivši torijevac, odlaganjem glasanja o sporazumu otklanja bilo kakve šanse Bregzita bez dogovora.

Njegov amandman dobio je 322 glasova, a Džonson 306. Letvina su podržali laburisti, Škotska nacionalna stranka, liberalne demokrate, severnoirski unionisti i manje stranke. Uz Džonsona su stali konzervativci, nezavisni, ali i šest pobunjenih laburista.

Tražiće se novo odgađanje izlaska?

Letvin je time poremetio Džonsonove planove za subotu i naterao ga da od EU traži odlaganje izlaska do kraja januara 2020.

Poslanici donjeg doma parlamenta su u septembru ove godine izglasali zakon koji je predložio laburista Hilari Ben kojim se od Džonsona zahteva da od Brisela zatraži novo tromesečno odgađanje britanskog izlaska ako ne dobije podršku za dogovor do 19. oktobra - ove subote.

Letvinovim amandmanom Džonsonu to nije uspelo.

Bregzit

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

- Nisam obeshrabren ni poražen ovim rezultatom. Neću da pregovaram o odgađanju s EU, niti me zakon na to tera - dodao je.

Ako Džonson zaista odluči da ignoriše Benov zakon, o zakonitosti te odluke će odlučivati sud, piše BBC.

Nakon što je Džonson napustio skupštinu, njegov tim je najavio da će se glasanje o sporazumu održati u ponedeljak.

Ali amandman Letvina, koji tvrdi da podržava Džonsonov sporazum, zahteva da se prihvatanje tog dogovora odgodi dok se ne izglasaju sve mere potrebne da bi se on sproveo.

- Današnja specifična odluka donjeg doma pri prihatanju amandmana bila je da neće da prihvati sporazum dok se ne sprovedu zakonodavni nivoi implementacije - odgovorio je bivši torijevac na najavu Džonsonovog tima.

Video: Sve ispale novog premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA