"Tata, zaustavi ovo gorenje kože, preklinjem te": Dečak u nesnosim bolovima posle napada Turske

Najteže borbe vodile su se oko pograničnog grada Ras al-Ajn

  • 6
Napad hemijskim oružjem, dečak Printskrin: ANHA

Strašne fotografije civila i dece, koji su u turskim napadima na Kurde doživeli teške opekotine već nekoliko dana kruže društvenim mrežama.

Navodno, Turska je u svom napadu na kurdske snage u Siriji koristila hemijsko oružje sa zastrašujućim dejstvom. Slika ovog dečaka, koji se povija od bolova i čiji je veći deo stomaka i grudi doslovno ispečen hemijskim sredstvima zaprepastila je svet, a snimljena je pored bolnice u Ras al-Ajnu.

- Tata, zaustavi ovo gorenje, preklinjem te - čuje se kako izgovara dok trpi nesnosne bolove, a doktori mu daju dozu morfijuma. Prema pisanju medija, on je proveo 12 sati u agoniji, pre nego što je pristupljeno lečenju.

Inače, britanski stručnjak za hemijsko oružje, rekao je ranije da se opekotine ljudi nakon napada na Kurde, podudaraju sa belim fosforom, zabranjenim hemijskim oružjem koje sagoreva u dodiru sa vatrom, pa vodom ne može da se gasi, niti da se ublaže simtpomi. Neko spominje i napalm, hemijsko sredstvo koje se koristilo još i u ratu u Vijetnamu.

Najteže borbe vodile su se oko pograničnog grada Ras al-Ajn, odakle je i stiglo najviše ovakvih fotografija.

Ove slike datiraju iz perioda pre nego što je u četvrtak potpisano primirje između turskog predsednika Redžep Tajip Erdogana i američkog potpredsednika Majka Pensa u Ankari. Kurdskim snagama je, po tom sporazumu o petodnevnom primirju, omogućeno povlačenje.

Cilj turske operacije "Izvor mira" bio je da se stvori tampon zona, kako bi turska granica bila zaštićena. U toj zoni naselile bi se sirijske izbeglice, koje su pobegle u Tursku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA