Liban na nogama: Dok je premijer milione davao manekenki za kupaći, građani su izašli na ulice

Demonstranti su marširali ulacama širom zemlje organizujući svojevrsnu festivalsku atmosferu na otvorenom

  • 2
Liban protest

Foto: Tanjug/AP

Libanski premijer Sad al-Hariri pristao je na paket reformi kako bi ublažio ekonomsku krizu koja je pokrenula pokrete širom države. Očekuje se da će paket da bude prihvaćen na sutrašnjoj sednici vlade.

Demonstranti u Libanu izašli su na ulice širom zemlje i tako izvršili pritisak na libanskog premijera Saada al Haririja.

Protesti protiv vlade počeli su u četvrtak i okupili su sve segmente libanskog društva, koje za ekonomsku krizu krive političku elitu, preneo je Rojters.

Demonstranti su marširali ulacama širom zemlje organizujući svojevrsnu festivalsku atmosferu na otvorenom.

Sa zvučnika se mogla čuti nacionalna muzika i pozivi na pad vlade.

Liban protest

Foto: Tanjug/AP

Hariri, koji predvodi koalicionu vladu, dao je svojim partnerima u petak rok od 72 sata za pristanak na reforme koje bi mogle da izvedu zemlju iz ekonomske krize, nagoveštavajući da bi ako se to ne dogodi mogao da podnese ostavku.

On je optužio svoje rivale da opstruiraju budžetske mere koje bi omogućile korišćenje 11 milijardi dolara koje je obećao Zapad, a koje bi pomogle u sprečavanju ekonomskog kolapsa.

Najnovij talas protesta i nemira u Libanu, za koji Rojters navodi da je "najveći u decenijama", izbio je zbog povećanja troškova života i novih poreskih obaveza.

U nove poreske obaveze bila je uključena i taksa za pozive preko aplikacije "Votsap", koju je vlada ukinula odmah po izbijanju protesta.

Liban protest

Foto: Tanjug/AP

U pokušaju da umiri demonstrante, ministar finansija je posle sastanka sa premijerom Saadom al Haririjem saopštio da su se dogovorili da u novi budžet ne budu uključene nikakve dodatne takse.

Inače, nedavno je isplivao skandal da je libanski premijer Sad Hariri dao je više od 15 miliona dolara manekenki za kupaće kostime iz Južne Afrike, pokazali su sudski dokumenti.

Hariri (49), koji je oženjen i ima troje dece, upoznao je Kandis van der Merve (26) u luksuznom odmaralištu na Sejšelima pre šest godina.

Sudski dokumenti su pokazali da je manekenka dobila skoro 15,3 miliona dolara od Haririja 2013. godine, piše Dejli mejl.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • diz

    20. oktobar 2019 | 22:53

    15.3 miliona za kupaće kostime, kupuje za sve žene u državi?

  • Mujo

    21. oktobar 2019 | 01:19

    Normalno da daje manekenki, nece valjda manekenu. Bile bi jos vece demonstracije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA