≫ 

1.000 američkih vojnika se povuklo iz Sirije, otišli u Irak: Kurdi ih gađali krompirima

Američki minisar odbrane Mark Esper rekao je u subotu da će se ukupno oko 1.000 vojnika povući iz severne Sirije te da se očekuje da će se premestiti

  • 3

Američki vojnici ušli su u Irak iz Sirije preko graničnog prelaza Sahela u severnoj pokrajini Dohuk, naveo je Rojtersov snimatelj koji se nalazi na mestu događaja.

Rojtersovi snimci pokazuju kako oklopna vozila sa vojnicima ulaze u Irak, u sklopu američkog povlačenja iz Sirije. Rojtersov kamerman video je kako prelazi više dod 1oo vozila.

Izvor u snagama iračkih Kurda takođe je agenciji rekao da su američke snage ušle u poluautonomnu regiju Kurdistan u Iraku.

Ušlo je oko 30 prikolica i hamera sa teškom opremom i vojnici u vozilima, dodao je izvor. Kurdi koji su se nalazili na ulicama u trenutku dok su Amerikanci odlazili gađali su vozila krompirom.

Drugi bezbednostni izvor u Mosulu takođe je rekao da su američke snage prešle u Irak iz Sahela.

Američki minisar odbrane Mark Esper rekao je u subotu da će se ukupno oko 1.000 vojnika povući iz severne Sirije te da se očekuje da će se premestiti u zapadni Irak kako bi nastavili kampanju protiv militanata Islamske države, te "pomogli da se odbrani Irak".

Turska je u četvrtak u pregovorima sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom pristala na petodnevni prekid ofanzive na severoistoku Sirije, kako bi dopustila kurdskim borcima da se povuku iz "sigurne zobe" koju Ankara pokušava da uspostavi pored svoje granice sa Sirijom.

Svrha primirja takođe je da ublaži krizu podstaknutu ovomesečnom odlukom američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju svih 100 američkih vojnika iz severne Sirije, merom koja je kritikovana u Vašingtonu i drugde kao izdaja lokalnih kurdskih saveznika koji su se godinama borili uz američke snage protiv militanata Islamske države.

Video: Počeo napad: Turske trupe prešle granicu Sirije

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    21. oktobar 2019 | 12:59

    Још један доказ да су амери најобичнији насилници који смеју да нападну само слабије од себе и то само из ваздуха ... за копнене терористичке активности користе домаће издајнике.

  • Лицемер

    21. oktobar 2019 | 12:57

    Што их Курди нису испратили како доликује.

  • Дејан Младеновић

    21. oktobar 2019 | 16:50

    Штета за кромпире... требали су камењем и цглама да их гађају

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA