≫ 

Ekshumacija Franciska Franka: Zašto Španija premešta posmrtne ostatke diktatora?

Ekshumacija je zakazana za četvrtak i trebalo bi da traje tri sata, a posmrtni ostaci biće prebačeni helikopterom kako bi se izbegli protesti

  • 3

Mesto sahrane španskog fašističkog diktatora generala Franciska Franka decenijama je predmet žestokih rasprava. Međutim, izgleda da se bliži poslednje poglavlje ove sage, nakon što je vlada saopštila da će u četvrtak njegovi ostaci biti ekshumirani i prebačeni na groblje u Madridu. Zašto je uopšte došlo do toga da se njegovi posmrtni ostaci premeste i zašto ovo pitanje izaziva toliko kontroverze?

Franko je vladao Španijom od 1939. pa sve do svoje smrti 1975. godine. Sahranjen je u mauzoleju u kompleksu Doline palih van Madrida, ali to mesto postalo je svetilište krajnje desnice i mnogi Španci su ga prezirali.

Španska socijalistička vlada planira da premesti Frankove ostatke pored groba njegove supruge na groblju u Madridu, piše BBC.

Ekshumacija bi trebalo da traje tri sata, a posmrtni ostaci biće prebačeni helikopterom kako bi se izbegli protesti. Frankova porodica i njegove pristalice krajnje desnice uzalud su pokušavali da blokiraju vladin plan.

Franko je pobedio u španskom građanskom ratu 1930-ih, koji je započeo kada se pobunio protiv izabrane levičarske vlade.

Uspostavio je diktaturu i proglasio je sebe šefom države. Uspeo je da ostane na vlasti do smrti 1975. godine, nakon čega je Španija postala demokratija.

Demokratija je sada dobro uspostavljena, ali doba Franka i dalje proganja Španiju. Tokom demokratske tranzicije postojao je nepisani "pakt o zaboravu", statue Franka su uklonjene, a ulice su preimenovane.

Njegovo telo trenutno leži u ogromnom mauzoleju Doline palih, zajedno sa desetinama hiljada žrtava sa obe strane građanskog rata. Ali mnogi Španci kritikuju tu lokaciju, smatrajući da je ona mesto posvećeno pobedi Frankove nacionalističke snage nad njihovim republikanskim protivnicima.

Delom su ga izgradili i politički zatvorenici, koje je Frankov režim podvrgao prinudnom radu.

Francisko Franko Foto: Wikipedia/public domain

Ova lokacija je svetilište krajnje desnice Španije koji odaju počast tamošnjem diktatoru. Često se tamo okupljaju i Frankove pristalice, kako bi obeležili godišnjicu njegove smrti.

Međutim, španska socijalistička vlada, koja je na vlasti od prošlog juna, izmeštanje Frankovih obećanja videla je kao jedno od glavnih obećanja.

Sadašnja vlada želi da Dolina palih postane "mesto komemoracije, sećanja i odavanja počasti žrtvama rata". Prisustvo Frankovih ostataka tamo vide kao suprotnost zreloj demokratiji.

Mnogi potomci Frankovih žrtava podržavaju plan da se njegovi ostaci sahrane negde drugde, ali to pitanje je u velikoj meri razdvojilo javno mišljenje u zemlji.

fransisko franko, grobnica, španija, madrid Frankov grob u mauzoleju Dolina palih Foto: Tanjug/AP

Vlada je prošlog avgusta, uprkos protivljenju Frankove porodice, odobrila ekshumaciju i želela je pronađe neko manje poznato mesto na kojem bi njegovi sledbenici teže odavali počast.

Frankova porodica smatra da bi njegovi ostaci trebalo da budu u porodičnoj kripti u katedrali Almudena - tačno u centru Madrida. Vlada sa druge strane smatra da bivši diktator ne bi trebalo da bude ni na jednom mestu na kojem bi mogao da bude glorifikovan.

Takođe je rečeno da postoje potencijalni bezbednosni problemi sa mestom katedrale. Kako se radi o katoličkoj crkvi, Vatikan je takođe podržao vladinu potragu za alternativnom lokacijom.

Prošlog meseca Vrhovni sud odbacio je žalbu Frankove porodice protiv ekshumacije i jednoglasno je podržao plan vlade da preseli njegove posmrtne ostatke.

Franko će biti ponovo sahranjen na groblju El Pardo-Mingorubio, a ekshumacija je zakazana za četrvtak u 10.30 sati.

Vlada želi da prebaci njegove ostatke pre izbora 10. novembra, a španski dnevnik El Pais piše da će ekshumaciji prisustvovati forenzički naučnik, rodbina Franka i ministarka pravde Dolores Delgado.

Cena uklanjanja granitne ploče, teške 1,5 tona, iznosi 3.090 evra.

O Francisku Franku

- rođen u Galiciji u vojnoj porodici, postao je najmlađi general u Španiji 1920-ih

- nakon izbora levičarskog Narodnog fronta 1936. Franko i drugi generali pokrenuli su pobunu, što je dovelo do trogodišnjeg građanskog rata

- potpomognut nacističkom Nemačkom i Musolinijevom Italijom, Franko je pobedio u ratu 1939. godine i uspostavio diktaturu, proglašavajući se šefom države - "El Caudillo"

- Franko se čvrsto držao vlasti sve do svoje smrti 1975. godine, nakon čega je Španija napravila prelaz na demokratiju.

Video: Fašista skidao golu demonstrantkinju sa bine i odmah se uhvatio za grudi

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan pa Bog

    22. oktobar 2019 | 12:11

    Ponovo ce zlotvor izaci na svetlo dana.

  • Lazar

    22. oktobar 2019 | 12:52

    Franko je veliki covek inace prijatelj od poverenja spanskog kralja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA