≫ 

Istopolni brakovi i abortus legalizovani u Severnoj Irskoj: Odluka stupila na snagu u ponoć

Protivnici abortusa su se okupili ispred severnoirskog parlamenta, a neki su nosili transparente "Abortus? Ne u moje ime"

  • 3

Britanski parlament je doneo odluku o liberalizaciji abortusa i legalizaciji homoseksualnih brakova u Severnoj Irskoj, kojom Vestminster upravlja usled nepostojanja lokalne vlade.

Nasuprot ostatku Velike Britanije, gde je dozvoljen od 1967. godine, abortus je u Severnoj Irskoj do sada bio ilegalan, osim u slučajevima ozbiljne ugroženosti života majke.

Ista situacija je do sada bila i sa brakovima osoba istog pola. Severna Irska nema vladu od januara 2017. godine, zbog političko finansijskog skandala, i njene političke institucije ne rade.

Koristeći tu paralisanost lokalne politike, britanski poslanici su u julu izglasali amandmane o pravu na abortus i homoseksualne brakove u Severnoj Irskoj u slučaju da se vlada u Belfastu ne oformi do ponedeljka. Novi propisi su na snagu stupili u ponoć po lokalnom vremenu. 

Državni sekretar zadužen za Severnu Irsku Džulijan Smit izjavio je da će prva gej venčanja biti održana "najkasnije u nedelji Svetog Valentina 2020. godine". Poslanici severnoirskog parlamenta su se u znak protesta simbolično okupili u ponedeljak popodne da bi raspravljali o zakonu.

Budući da nema saglasnosti više stranaka, premijer i vicepremijer Severne Irske ne mogu biti izabrani te tako zakon usvojen u Londonu nije mogao da bude blokiran. Prisutni su bili članovi ultrakonzervativne Partije demokratskih unionista (DUP), na čelu s bivšom severnoirskom premijerkom Arlin Foster, i usprotivili su se svakoj liberalizaciji po datim pitanjima.

DUP pruža podršku manjinskoj konzervativnoj vladi Velike Britanije. "Ovo je veoma tužan dan. Znam da neki ljudi danas žele da slave i njima kažem: 'Mislite na one među nama koji smo danas tužni i smatramo da je to u sukobu s ljudskim dostojanstvom i ljudskim životom'", rekla je Foster novinarima.

Protivnici abortusa su se okupili ispred severnoirskog parlamenta, a neki su nosili transparente "Abortus? Ne u moje ime".

S druge strane, potpredsednica republikanskog Šin Fejna Mišel O'Nil je pokušaj blokade nazvala "političkim udarom".

Poslanik centrističke Alijanse Trevor Lan je optužio DUP i druge konzervativne poslanike da "samo pokušavaju da oduzmu ženama i LGBT osobama prava koja su im garantovana u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva".

Pristalice prava na abortus su ispred severnoirske skupštine velikim belim slovima ispisali reč "Dekriminalizovano".

Video: Bane ispričao da je Zerina abortirala njegovo dete, a onda je nastao haos

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    22. oktobar 2019 | 12:13

    Ubrzo ce se spominjati u knjigama istorije bili nekad neki Irci...

  • Ja

    22. oktobar 2019 | 18:17

    Parovi zive zajedno bez vencanja i imaju decu, a istoplni partneri traze svoja "prava"? Svako neka radi sta zeli u svoja cetiri zida, ali nemoj da truje omladinu, da je izopacenost normalna! Da ne pricam o usvajanju dece...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA