Kad Libanci izađu na protest, sa ulica grmi "Bejbi šark"

Posle gotovo petočasovne vanredne sednice vlade, Hariri je rekao novinarima da je njegov kabinet usvojio budžet za 2020. godinu, sa deficitom od 0,6 odsto, bez novih poreza

  • 0
Liban protest Foto: Tanjug/AP

Dok je u prestonici Libana trajala višesatna sednica vlade o opsežnim merama reforme, na ulicama im je desetine hiljada ljudi pevalo dečiju pesmu "Bejbi šark".

Vlada je na kraju i usvojila u ponedeljak mere reforme u nadi da će demonstrante koji danima protestuju zbog vladinog rešavanja ekonomske krize i traže ostavku premijera Saada Haririja.

Hariri je usvojene mere opisao kao "finansijski puč", rekavši da nijedna vlada u istoriji Libana nije preduzela takve korake.

Posle gotovo petočasovne vanredne sednice vlade, Hariri je rekao novinarima da je njegov kabinet usvojio budžet za 2020. godinu, sa deficitom od 0,6 odsto, bez novih poreza. Obećao je da će se plate najviših zvaničnika, uključujući i poslanike, prepoloviti.

Odobreno je i ukidanje nekoliko državnih institucija, a obećano je da će se izdvojiti milioni dolara za pomoć siromašnim porodicama.

A dok je Haririjev govor uživo prenošen na svim lokalnim televizijskim stanicama, hiljade demonstranata okupljenih u centru Bejruta skandirale su "Narod želi da obori režim", kao i prethodnih dana.

Na jučerašnjim masovnim protestima širom zemlje učestvovale su stotine hiljada ljudi.

Ali ono što je najviše privuklo pažnju svetskih medija je pesma, ili bolje rečeno pesmica, koju su na jednom od punktova, pustili demonstrantii uglas zapevali.

Radi se o dečijoj pesmici "Bejbi šark du, du, du...".

(Telegraf.rs/Beta/B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA