Erdogan odbacio Makronov predlog o produženju primirja: "Završava se večeras, ofanziva se nastavlja"

Upozorio je da će se ofanziva nastaviti s još "većom odlučnošću" ukoliko se kurdske snage ne povuku do 22 sata po lokalnom vremenu

  • 3
Erdogan Foto: Tanjug/Presidential Preš Service via AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je u utorak predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona iznetog dan ranije u razgovoru s ruskim predsednikom o "produženju prekida vatre" u Siriji.

Makron je važnost produženja prekida vatre na severoistoku Sirije koji ističe u utorak uveče izneo u telefonskom razgovoru s Vladimirom Putinom, ali Erdogan tvrdi da nije primio takav predlog.

- Makron se sastaje s teroristima i izabrao je taj način da bi nam preneo predlog terorista - kazao je Erdogan.

Takođe je upozorio da će se ofanziva nastaviti s još "većom odlučnošću" ukoliko se kurdske snage ne povuku do 22 sata po lokalnom vremenu.

- Primirje se završava večeras u 22 sata. Ukoliko obećanja koja su nam dali Amerikanci ne budu ispunjena, operacija će se nastaviti s još većom odlučnošću - upozorio je Erdogan pre puta u Rusiju na ključni susret s Putinom.

Sirija Turska Kurdi borbe napad Foto: Tanjug/AP

Erdogan je potvrdio da se do sada između 700 i 800 kurdskih boraca povuklo iz "zone sigurnosti" koju Turska želi uspostaviti uzduž granice sa Sirijom kako bi se razdvojila od područja koja, kako tvrdi Ankara, drže teroristi. Po njegovoj proceni, to područje još mora napustiti oko 1300 kurdskih boraca, pripadnika narodne milicije YPG.

- Pomno to pratimo. Proces neće biti dovršen bez potpunog povlačenja kurdskih snaga - poručio je.

"Zona sigurnosti" koja će se prvo vreme protezati 120 kilometara, od Ras al-Aina do Tal Abjada, povećaće se na 444 kilometra dužine, od Jarablousa do iračke granice, poručio je Erdogan.

Erdogan je najavio da će s Putinom razgovarati o sudbini gradova u severoistočnoj Siriji u koje su nedavno ušle snage sirijske vlade.

- Mi ćemo o tome detaljno razgovarati s Putinom - kazao je.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • uros

    22. oktobar 2019 | 13:20

    Ovoj nasoj nakaradnoj planeti su, na zalost, potrebni ljudi kao Erdogan, Orban i njima slicni

  • Pp

    22. oktobar 2019 | 13:43

    A Albanci na Kosovu vam nisu bili teroristi pa ste nas bombardovali, i jedni i drugi ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA