Ovo je mladić zbog kojeg je počeo haos u Hongkongu: Danas je oslobođen

Dvadesetogodišnji Hongkonžanin Čan Tong Kai optužen je za ubistvo trudne devojke za vreme odmora na Tajvanu

  • 0
Chan Tong-kai

Printskrin: Youtube/ CGTN

Stanovnik Hongkonga osumnjičen za ubistvo na Tajvanu, čiji je slučaj bio povod za reformu sistema izručenja u Hongkongu koja je izazvala mesece antivladinih protesta, pušten je jutros iz zatvora.

Dvadesetogodišnji Hongkonžanin Čan Tong Kai optužen je za ubistvo trudne devojke za vreme odmora na Tajvanu.

Tong Kai se navodno izvinio porodici svoje devojke i ljudima Hongkonga, prenosi Saut Čajna Morning Post.

Zbog nepostojanja sporazuma o izručenju između Hongkonga i Tajvana, Čan je odležao samo 18 meseci u zatvoru zbog krađe ličnih stvari svoje devojke.

Čan je kazao kako je voljan otputovati u Tajvan, koji ga je optužio za ubistvo, ali to je tehnički nemoguće.

Hongkonška vlada objavila je u sredu ujutro da Tajvan nema ovlašćenja da pošalje svoje policajce da odvedu Čana u Tajvan, dok se Tajvan protivi Čanovom putovanju bez pratnje.

Hongkong je kazao da neće podići tužbu zbog ubistva jer su dokazi u Tajvanu.

Slučaj koji je izazvao masovne proteste

 

Zbog tog slučaja je hongkonška premijerka Keri Lam ovog proleća pokušala reformisati zakone o ekstradiciji, što je u maju izazvalo masovne proteste, zbog strahova stanovnika Hongkonga da neće moći imati pravedno suđenje u ostatku Kine te da centralna vlast time želi oslabiti poseban status Hongkonga i steći dodatnu kontrolu.

Hongkong, bivša britanska kolonija, posebna je administrativna regija u Kini sa značajnom autonomijom, dok Peking smatra Tajvan, službenog naziva Republika Kina, odmetnutom kineskom pokrajinom.

Hongkong Hong Kong protesti

Foto: Tanjug/AP

Tajvan, gde su se smestile pristalice Čang Kaj-šeka koje su porazili komunisti u kineskom građanskom ratu 1949., zauzimao je kinesko mesto u UN-u sve do 1971., a danas Tajvan kao državu priznaje samo nekolicina zemalja na svetu, od kojih je najznačajniji Vatikan.

Tajvanski predsednik Caj Ing Ven rekao je u sredu da Tajvan neće odustati od jurisdikcije nad spomenutim slučajem, iako su i žrtva i počinitelj stanovnici Hongkonga.

- Budući da hongkonška vlada okleva u preuzimanju jurisdikcije nad ovim slučajem, mi, Republika Kina, to ćemo preuzeti kako bismo doneli pravdu žrtvi - kazao je Caj Ing Ven.

Si smenjuje premijerku Hongkonga?

 

Fajnenšal tajms objavio je u utorak da Kina planira smeniti čelnicu Hongkonga Keri Lam i postaviti novog "prelaznog upravitelja".

Izvori Tajmsa tvrde da Peking želi stabilizovati situaciju u Hongkongu pre donošenja konačne odluke jer ne želi stvoriti percepciju svoga povlačenja pred nasiljem.

Hongkong Keri Lam

Foto: Tanjug/AP

Ako dođe do smene, predsednik Si Đinping postaviće naslednika u martu te će taj čelnik odraditi ostatak mandata Keri Lam, koji završava 2022.

Glavni favoriti za nasleđivanje Lam su Norman Čan, bivši guverner hongkonške središnje banke, i Henri Tank, bivši ministar finansija i uprave Hongkonga.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA