≫ 

Sve o Al Bagdadiju: Ko je najtraženiji lider terorista iz senke kojeg "ubijaju" skoro svake godine?

Prema poslednjim informacijama, on je poginuo kada je aktivirao samoubilački pojas, ali njegova smrt još nije potvrđena

  • 9

Abu Bakr Al Bagdadi, lider iz senke terorističke grupe Islamska država, koji je predsedavao njenim globalnim džihadom i postao verovatno najtraženiji čovek na svetu, najverovatnije je poginuo nakon američke racije na severozapadu Sirije.

Američki zvaničnik rekao je za AP kasno u subotu da je Al Bagdadi bio meta napada u sirijskoj provinciji Idlib. Međutim, da li je lider zaista poginuo u eksploziji još nije zvanično potvrđeno, a navodno je aktivirao samoubilački pojas kada je video da mu se vojnici približavaju. Za sada nema drugih informacija.

Predsednik Amerike Donald Tramp trebao bi danas da objavi veliko saopštenje, objavila je Bela kuća. Zvaničnik administracije kaže za CNN da je najava povezana sa spoljnom politikom.

Tramp je dodatno pokrenuo spekulacije kada je u subotu uveče tvitnuo "upravo se dogodilo nešto veoma veliko".

Ko je Al Bagdadi?

Al Bagdadi je na čelu ISIS-a u poslednjih pet godina i doveo je do njegovog uspona jer je postao poznat po obezglavljivanju ljudi, što je privuklo stotine hiljada sledbenika ka raširenom i samozvanom kalifatu u Iraku i Siriji.

Ostao je među nekolicinom zapovednika ISIS-a koji su i dalje na slobodi uprkos višestrukim tvrdnjama poslednjih godina o njegovoj smrti, čak i kad se njegov takozvani kalifat dramatično smanjio, pri čemu su mnogi sledbenici zatvoreni ili osuđeni.

Njegove opomene bile su presudne u inspirisanju terorističkih napada u srcu Evrope i SAD. Udaljavajući se od otmica aviona i drugih napada sa masovnim žrtvama koji su definisali Al Kaidu, Al Bagdadi i druge vođe ISIS-a podržavali su nasilja manjeg obima, za koja vlasti nisu mogla da se pripreme i da ih spreče.

Ohrabrili su džihadiste, koji nisu mogli da putuju kalifatom, da ubijaju gde god da se nalaze, sa oružjem koje god imaju na raspolaganju.

Lider Islamske države Abu Bakir el Bagdadi, islamska drzava Poslednja njegova fotografija nakon što se pojavio u videu u aprilu Foto; Tanjug/AP

U SAD su mnogi ekstremisti obećali vernost Bagdadiju preko društvenih mreža, uključujući i ženu koja je sa svojim mužem počinila masakr 2015. godine na prazničnoj zabavi u San Bernardinu u Kaliforniji.

Kada je Amerika ucenila njegovu glavu na 25 miliona dolara, Al Bagdadi se retko viđao u poslednjih nekoliko godina, objavljujući sporadične audio snimke, među kojima je i onaj od prošlog meseca u kojem je pozvao pripadnike ekstremističke grupe da urade sve što mogu da oslobode zatvorenike ISIS-a i njihove supruge iz zatvora i kampova.

Navodni audio snimak poslednje je njegovo javno obraćanje od aprila, kada se prvi put pojavio na videu u poslednjih pet godina.

Al Bagdadi je 2014. godine u crnom odelu održao propoved u Velikoj džamiji u Mosulu, što je bilo njegov jedini poznat javni nastup. On je apelovao na muslimane širom sveta da se zakune na odanost kalifatu i da će ga poštovati kao njegovog vođu.

Abu Bakr al Bagdadi, lider džihadističke grupe Islamska država Prilikom propovedi u džamiji 2014. Foto: Tanjug/AP/Militant video

Iako bi njegova smrt, u najmanju ruku bila simbolična pobeda zapadnih protivterorističkih napora, imala bi i nepoznat praktični uticaj na moguće buduće napade.

Rođen je kao Ibrahim Avad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarai u Samari, Iraku, 1971. godine. Zbog antiameričke militantne aktivnosti, američke snage su ga uhvatile u Iraku i poslale u zatvor u februaru 2004. godine.

Oslobođen je posle 10 meseci, nakon čega se pridružio ogranku Al Kaide u Iraku. Kasnije je preuzeo kontrolu nad grupom, koja je u to vreme bila poznata kao Islamska država Irak.

Želeo da stvori kalifat i bude na njegovom čelu

Nakon što je izbio građanski rat u Siriju 2011. godine, Al Bagdadi je započeo na ostvarivanju svog plana za srednjovekovnu Islamsku državu ili kalifat.

Spojio je grupu poznatu kao Nusra front, koja je u početku dočekala umerene sunitske pobunjenike koji su bili deo ustanka protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada, sa novom grupom poznatom pod nazivom Islamska država Irak i Levant.

Lider Islamske države Abu Bakir el Bagdadi, islamska drzava Više puta je bilo izveštavano da je ubijen Foto; Tanjug/AP

Centralno rukovodstvo Al Kaide odbilo je da prihvati preuzimanje i raskinulo je s Al Bagdadijem.

Borci Al Bagdadija zauzeli su teritorije širom Iraka i Sirije, uključujući ključne gradove, a u junu 2014. proglasio je svoju državu ili kalifat.

Al Bagdadi je postao proglašeni kalif novoimenovane grupe Islamska država. Pod njegovim vođstvom, grupa je postala poznata po masakrima i odsečenim glavama, a snimci su često postavljani na militantnim kanalima i strogim pridržavanjem ekstremne interpretacije islamskog zakona.

Tokom godina više puta je izveštavano da je ubijen, ali nijedno ubistvo nije bilo potvrđeno.

Izveštaj iz 2015. tvrdio je da je teško ranjen u američkom napadu, ali Pentagon nikada nije potvrdio ovu povredu.

U 2017. godini ruski zvaničnici su rekli da postoji "velika verovatnoća" da je ubijen u ruskom vazdušnom napadu na periferiji Rake, ali su američki zvaničnici kasnije javili da veruju da je još uvek živ.

Al Bagdadi nije detaljno usmeravao operacije, niti je vodio borce u bitku. Dozvolio je sebi da bude sveobuhvatni "duhovni" vođa ideje koja se poput virusa širila internetom i privlačila mlade i omalovažavane muškarce sve do Libije, Brisela i Pariza, a bila je toliko jaka da su oni oduzimali tuđe ili svoje živote, samo da bi bili povezani sa tim.

Bagdadi ima najmanje tri žene i sedmoro dece

U 2015. godini Al Monitor je objavio članak u kojem je naveo da je "Al Bagdadi oženjen sa dve žene, koje su mu rodile šestoro dece". Nakon toga je CNN preneo vest o trećoj ženi i sedmom detetu.

Njegova prva žena je Asma Favzi Mohamed al-Kubeisi i ona je njegova prva rođaka, prenosi sajt i dodaje da militantni vođa sa njom ima petoro dece: Huzaifa, Omaima, Iaman, Hasan i Fatima.

Bagdadijeva druga supruga je Isra Rajab Mahal al-Kaisi, koja mu je rodila sina Alija. Nije jasno da li su žene živele s njim.

CNN je nakon toga preneo da je Saja al-Dulaimi takođe udata za terorističkog vođu i da mu je rodila ćerku.

Abu Bakr al-Baghdadi Abu Bakr al Bagdadi pre nekoliko godina. Printskrin: Dailymotion/Oum Ibrahim

- Udala sam se za normalnu osobu, predavača na univerzitetu. Bio je porodični čovek - rekla je ona 2008. godine.

Dodala je kako je on "idealan otac i da je znao sa decom".

Ima tri brata, ne slažu se svi sa njegovim stavovima

Isti medij je preneo da Al Bagdadi ima tri brata: Šamsi, Joma i Ahmad.

Šamsi i Bagdadi, navodi medij, "ozbiljno su različiti", iako je Šamsi jedno vreme bio zatočen od strane Sjedinjenih Država. Joma je opisan kao "ekstremista" kao njegov brat, kao i bliski saradnik i telohranitelj.

Al Monitor prenosi da treći brat Ahmad ima "finansijskih problema".

(A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobbelaar

    27. oktobar 2019 | 12:33

    Daleko se veća priča krije u pozadini. Ko stoji iza pljačke na hiljade cisterni nafte iz lračkih i Sirijskih postrojenja? Ko je stvaranjem ISIS-a želeo da "provuče" gasovod iz Katara, preko Sirije do Evrope, i direktno ugrozi Ruske interese? Bagdadi bi bio samo još jedan terorista da ozbiljna infrastruktura i veliki interesi ne stoje iza cele priče

  • Cccc

    27. oktobar 2019 | 12:51

    Americki covek kao i 90% ostalih terorista! Oni ga obucavali spremali..

  • Mladic

    27. oktobar 2019 | 12:26

    Povukli kauboji vodu kao I za sva ostala go..a

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA