≫ 

Ukinuto vanredno stanje u Čileu: U neredima poginulo ukupno 20 osoba

Vanredno stanje je uvedeno 18. oktobra u glavnom gradu i regiji, a zatim je prošireno na još nekoliko regija zemlje zahvaćene nasiljem

  • 0
Cile, neredi Foto: Tanjug/AP

U ponoć je ukinuto vanredno stanje u Čileu, uvedeno nakon eskalacije nasilja, objavilo je čileansko predsedništvo u nedelju uveče.

Predsednik Sebastijan Pinjera potpisao je uredbe o ukidanju vanrednog stanja 28. oktobra u ponoć po lokalnom vremenu, objavilo je predsedništvo u poruci na Twitteru.

Skoro ukidanje vanrednog stanja u subotu je najavio čileanski predsednik, kada je najavio i velike rekonstrukcije vlade u odgovoru na neviđene proteste.

Vanredno stanje je uvedeno 18. oktobra u glavnom gradu i regiji, a zatim je prošireno na još nekoliko regija zemlje zahvaćene nasiljem i vandalizmom koji su izbili tokom protesta protiv povišenja cene karata za metro od 3 posto.

Hiljade vojnika bile su raspoređene na ulicama Čilea prvi puta nakon kraja diktature Augusta Pinočea (1973-1990), a više desetina supermarketa, benzinskih stanica, vozila i metro stanica je uništeno ili zapaljeno.

Policijski čas je ukinut u subotu.

U neredima i nasilju poginulo je 20 osoba, koje su većinom stradale u požarima i pljačkama. Policija je ubila 5 izgrednika, prema službenim podacima.

Video: Četvrta noć puna nemira u Barseloni: Scenario se ponavlja, protesti izmiču konroli

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA