Život unutar mormonske zajednice u Meksiku: Poligamija, bratoubistvo, osveta i silovanja

U ponedeljak je najmanje šestoro dece i tri žene ubijeno kada je meksička banda otvorila vatru na konvoj tri automobila na zemljanom putu. Svi su bili članovi mormonske zajednice, koja je nastala pre jednog veka u meksičkoj državi Sonora

  • 1

Svetom je juče odjeknula vest da su devet članova mormonske crkve, među kojima su tri majke i šestoro dece, ubijeni u Meksiku u napadu narko-kartela dok su išli na venčanje. U uporištu Mormona u Meksiku, koje je osnovao američki državljanin bežeći od zabrane poligamije, godinama su se dešavala nasilja i ubistva.

Porodice su bile članovi La Mora naselja, zajednice stare jedan vek u meksičkoj državi Sonora, koju je osnovala porodica LeBaron kao fundamentalistički izdanak Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana.

U ponedeljak je najmanje šestoro dece i tri žene ubijeno kada je meksička banda otvorila vatru na konvoj tri automobila na zemljanom putu. Poginule su Ronita Maria Lebaron i njeno četvoro dece, Kristina Langford Džonson, Davna Rej Langford i njeno dvoje dece Trevor.

Meksiko ubistva masakr Ronita je nastradala sa četvoro dece Foto: Privatna arhiva

Njihova smrt šokirala je ceo svet, pa je čak i američki predsednik Donald Tramp ponudio da pomogne Meksiku da vodi rat sa narko-kartelima i "obriše ih sa lica zemlje".

Međutim, to nije bio prvi put da su članovi odmetnute crkve napadnuti u severnom Meksiku.

I ranije ubijani i napadima narko-kartela, ubistva i među braćom iz zajednice

Mediji pišu da se proširena zajednica već suočila sa nasiljem kartela i ubistvima, kao i ubistvima između članova svojih porodica.

2010. godine, dva člana zajednice Čivava Mormon, uključujući jednog iz porodice LeBaron, ubijeni su u navodnoj osveti nakon što su snage bezbednosti pronašle pripadnike bandi sa drogom.

Pre toga Mormoni su doživeli nekoliko otmica. Njihove velike kuće i stil života učinili su da izgledaju bogati narko bandama, preneo je Vajs 2012. godine.

Osnovan kao deo izdanaka Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana nakon što je crkva krajem 1800. napustila praksu poligamije, neki poligamni Mormoni su se preselili u Meksiko i osnovali nove kolonije.

Porodicu LeBaron osnovao je Alma Dajer LeBaron. On je sa svojom porodicom osnovao zajednicu 1924. godine nakon što je ekskomuniciran iz crkve.

Meksiko ubistva Mormoni LeBaron mormonska zajednica Sonora Foto: Tanjug/AP

Pre nego što je umro 1951. godine, Alma je vođstvo predao svom sinu Džoelu. Njegov mlađi brat Ervil bio je drugi u lancu komande. Braća su se ubrzo posvađala oko vođstva, a Ervil je osnovao još jednu sektu u San Dijegu, Kalifornija, 1972.

Ervil, koji je imao najmanje 13 žena, ubio je rođenog brata Džoela 1972., zbog čega je osuđen u Meksiku 1974. godine.

Dok je bio u zatvoru, napisao je zapovest od 400 stranica za ubijanje neposlušnih članova crkve koji su bili na toj listi.

Ervil je umro u zatvoru 1981., ali je šest članova porodice organizovalo ubistva tokom kojih su u Teksasu 1988. godine ubijeni osmogodišnje dete i tri bivša člana.

Ervilov sin Heber zadržan je u vezi sa pokoljima u Teksasu i Juti 1980-ih. Drugi sin, Aaron, osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 45 godina zbog ubistava.

Jedna od Ervilovih ćerki, Ana LeBaron, rekla je da je njen otac naređovao ubistva u stilu mafije.

- Ubistva su izvodili pripadnici kulta ukoliko bi prestali da veruju u njega, njegovu praksu ili religiju i napuste ih, ili su to ponekad bile suparničke vođe kultova, zbog kojih je dolazilo do krvoprolića zbog lažnih proroka - rekla je Ana.

Iako se mnogi stanovnici La Mora, gde su živele žrtve, identifikuju kao Mormoni, oni se takođe smatraju nezavisnim od Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, rekla je Kristina Roseti, mormonska naučnica.

Meksiko ubistva Mormoni LeBaron mormonska zajednica Sonora LeBaron zajednica u Meksiku Foto: Tanjug/AP

-  Mnogi stanovnici La Mora veruju u redovne principe mormonizma, ali takođe veruju da ne bi trebali formirati crkve, ne bi se trebali organizovati pod jednim vođom. Samo treba da budu Mormoni i žive mormonskim životom - rekla je Roseti.

Neke od porodica koje tamo žive još uvek praktikuju poligamiju, dok su druge prestale pre nekoliko generacija.

Bivša stanovnica: Batine i silovanja normalan deo zajednice

Bivša stanovnica Rut Variner je 2016. godine detaljno opisala život u zajednici, govorila o 41 bratu i sestri, o stalnim batinama, kući bez struje i modernog vodovoda.

Rut Variner je živela u koloniji LeBaron dok nije pobegla kada je napunila 15 godina - i povela sa sobom tri mlađe sestre. Otac joj je ubijen kad je imala tri godine, a majka se ubrzo udala za drugog muškarca u zajednici.

- Tada je počelo batinjanje i seksualno zlostavljanje iz dana u dan. Crkva je naučila žene da zatvaraju oči, verujući da je brak njihova jedina karta u kraljevstvo nebesko - ispričala je Rut.

Deca ranjena u napadu mafijaša preživela pakao

Osmoro dece, od kojih su neka tek bebe, preživeli su napad ubica narko-kartela u Meksiku, u kojem su stradale njihove majke, ali su prošli kroz pakao krijući se satima u grmlju, dok su neki od njih pešačili kilometrima tražeći pomoć, piše američka agencija AP.

Petoro dece zadobilo je toliko teške povrede da su ih meksičke vlasti prevezle do granice vojnim helikopterom, kako bi dobili medicinsku negu u SAD.

Meksiko ubistva Mormoni LeBaron mormonska zajednica Sonora Deca koja su preživela napad Foto: Tanjug/AP

Medicinski zvaničnici naveli su da su deca bila u stabilnom stanju u trenutku kada su krenula na taj put.

Troje preostale dece koja nisu povređena smeštena su kod članova porodice u selu La Mora.

Meksički zvaničnici su saopštili da su oni žrtve zamene identiteta i da su napadači verovatno mislili da veliko terensko vozilo pripada suparničkoj bandi.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA