Iran ubrizgava uranijum u nove centrifuge u kompleksu Fordo, zabranjen ulazak inspektoru UN

Iranski predsednik Hasan Rohani najavio je ranije ove sedmice da će Iran nastaviti aktivnosti na obogaćivanju uranijuma u svojom postrojenju Fordo, 180 kilometara južno od Teherana

  • 0
Nuklearni kompleks Fordo Iran uranijum Foto: Tanjug/AP

Iran je rano jutros nastavio sa ubrizgavanjen uranijumskog gasa u centrifuge u svom podzemnom nuklearnom kompleksu Fordo, čime je preduzeo najznačajniji korak kojim se udaljava od nuklearnog sporazuma sa svetskim silama 2015. godine.

- Posle svih uspešnih priprema, počelo je ubacivanje uranijumskog gasa u centrifuge u Fordou. Sav proces nadgledali su inspektori IAEA - saopštila je iranska agencija za atonsku energiju, prenosi Rojters.

Istovremeno, AFP javlja da je zvanični Teheran odbio da da specijalnom inspektoru UN za nuklearna pitaja akreditaciju za ulazak u Iran.

Prethodno je 1.044 centrifuga u kompleksu Fordo radilo bez uranijuma za obogaćivanje u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, navodi AP.

- Biće potrebno nekoliko sati da se stabilizuje proces i do subote, kada inspektori IAEA ponovo obiću kompleks, nivo obogaćenog uranijuma biće 4,5 odsto - rekao je portparol iranske agencije Behruz Kamalvandi za državnu televiziju.

Iran je u ponedeljak saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svetskim silama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA