Život Angele Merkel iza Gvozdene zavese: "Sanjala sam Ameriku"

Tvrdi da se seća nekih stvari iz života u Istočnoj Nemačkoj, ali, kako je navela, činjenica je da su građani Istočne Nemački morali brzo da se naviknu na mnogo novih stvari posle pada Zida

  • 3

Nemačka kancelarka Angela Merkel je povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida dala veliki intervju za Špigel, a ono što možda mnogima nije poznato, Merkelova odrasla iza Gvozdene zavese, u Istočnoj Nemačkoj.

Kada se je iz Špigela pitali da pokuša da zamisli da Zid nikada nije pao i da je ostala da živi u Istočnoj Nemačkoj, šta bi danas radila, Merkel je odgovorila: "Sasvim je jasno da u tom slučaju danas ne bismo ovde sedeli i razgovarali".

- Ako ništa drugo, ostvario bi mi se san. U Istočnoj Nemačkoj žene su išle u penziju sa 60 godina, tako da bih ja pre pet godina uzela svoj pasoš i konačno otputovala u Ameriku. Penzionerima je bilo dozvoljeno da putuje izvan Istočne Nemačke, odnosno svima onima koji kao socijalistički radnici više nisu bili potrebni - opisala je Merkel u par rečenica svoj život iza Gvozdene zavese.

Kako je rekla, Amerika je bila destinacija iz snova.

Berlinski zid Berlinski zid; Foto: AP/Tanjug

- Želela sam da moje prvo duže potovanje bude Amerika, zbog njene veličine, raznolikosti i kultire. Htela sam da vidim Roki Mauntins, da se vozim u autu i slušam Brusa Springstina. To je bio moj san - rekla je ona.

Tvrdi da se seća nekih stvari iz života u Istočnoj Nemačkoj, ali, kako je navela, činjenica je da su građani Istočne Nemački morali brzo da se naviknu na mnogo novih stvari posle pada Zida.

- Morali smo da promenimo način na koji razmišljamo, a brojne veštine koje smo razvili u Istočnoj Nemačkoj više nisu bile potrebne nakon ujedinjenja Nemačke. Neke stvari je novi život naprosto pregazio. Danas, 30 godina kasnije, mnogi ljudi navodno mnogo razmišljaju o tim stvarima i uspomene na te dane su još žive - navela je ona.

Tvrdi i da postoji jedna stvar koju oni koji su odrasli u Zapadnoj Nemačkoj teško razumeju, a to je da je čak i u diktaturi bilo moguće voditi uspešan život.

- Da smo imali prijatelje i porodice s kojima smo slavili rođendane i Božić, pa i delili, ali uvek naravno uz neku dozu opreza prema državi. Međutim, činjenica je da smo smeli da putujemo samo i isključimo u Mađarsku i Bugarsku, a ne u Ameriku, nije odredilo naše živote i opastanak. Taj deo mnogi koji su odrasli u Zapadnoj Nemačkoj ne mogu da shvate, pa zato oni koji su odrasli u Istočnoj danas romantizuju svoju bivšu državu - rekla je ona.

Angela Merkel, Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel je rođena 1954. godine u Hamburgu, a tri nedelje nakon njenog rođenja njen otac se s celom porodicom preselio u Istočnu Nemačku. Njen otac Horst Kasner bio je pastor, a u DDR se preslio jer je tamo želeo da osnuje jaku protestantsku zajednicu s jakom željom da bude strogo odvojena od države i vodio se poznatom rečenicom: Caru carevo, Bogu božje.

Tog leta kada se dizao Zid 1961. godine, Angela je s roditeljima bila na letovanju u Bavarskoj, a s njima je bila i baka koja je živela u Hamburgu. Na povratku su videli kako vojnici šire bodljikavu žicu i to je bilo bakino poslednje letovanje s porodicom. Upravo je to razdvajanje bio ključan razlog kod Merkelove zašto nikada nije mogla potpuno da se identifikuje sa životom u Istočnoj Nemačkoj.

Kao mlada naučnica imala je određene beneficije, poput one da je 1986. godine konačno dobila dozvolu da može da ode u Hamburg na venčanje svoje rođake. Kada je tamo došla i videla moderan i čist grad, brze vozove i osetila slobodu među ljudima, shvatila je da socijalizam i komunizam neće dugo trajati.

Merkelova je studirala fiziku u Lajpcigu, a potom nastavila u Istočnom Berlinu na Akademiji nauka gde je stekla doktoran na kvantnoj hemiji.

Video: Merkelova svečano dočekala Anu Brnabić u Berlinu

(Telegraf.rs/Der Spiegel/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZIVOJIN Reljin

    10. novembar 2019 | 20:36

    TI si nas i uvela u ova stanje kakvo danas jesmo zbog tvoje ljubavi prema kauboima Amerima imamo ovoliko izbeglica itd.

  • Ja

    10. novembar 2019 | 23:22

    Sanjala je Ameriku, sada ce je Amerika doci glave.

  • ssss

    11. novembar 2019 | 04:26

    I dobila si je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA