Ako zarate Japan i Severna Koreja, koga bi podržala Južna?

Istraživanje nazvano "Situacija na severoistoku Azije i percepcija Južne Koreje" pokazalo je da bi čak 45,5 anketiranih podržalo Severnu Koreju. Japan bi podržalo 15,1 procenat, dok se 39,4 odsto nije izjasnio

  • 2

Rezultati ankete nedavno sprovedene na Korejskom poluostrvu iznenadiće mnoge. U njoj je oktriveno da u slučaju da izbije konflikt između Pjongjanga i Tokija, večina Južnokorejaca bi podržala svoje komšije sa severa.

Istraživanje nazvano "Situacija na severoistoku Azije i percepcija Južne Koreje" pokazalo je da bi čak 45,5 anketiranih podržalo Severnu Koreju. Japan bi podržalo 15,1 procenat, dok se 39,4 odsto nije izjasnio.

U anketi je učestvovalo 1.000 ispitanika i sprovela ju je vodeća agencija za istraživanje u periodu od 2018. do oktobra 2019. godine.

Rezultati su predstavljeni u sredu na Mirovnom forumu Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje.

Vodič istraživanja Li Sang Sin navodi da rezultati nisu iznenađenje za one koji prate regionalnu geopolitiku duži period, posebno zatopljavanje odnosa između dve Koreje.

Zastava Japan Foto: Pixabay

Obe Koreje bile su pod okupacijom Japana veći deo 20 veka. Tek nakon završetka Drugog svetskog rata i početka Hladnog rata Korejsko poluostrvo je podeljeno.

Trogodišnji Korejski rat zvanično nikad nije okončan. U utorak je, međutim, 71 član južnokorejske Nacilanle skupštine usvojio rezoluciju u kojoj se poziva na konačno okončanje sukoba Južne i Severne Koreje.

Severnokorejski lider Kim Džong Un posetio je dosad tri mirovna samita sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom i tri puta se sastao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, uključujući i istorijski sastanak na granici sa Korejom. Kim se isto susreo i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom kao i ruskim liderom Vladimirom Putinom što je znak istorijskog poboljšavanja odnosa.

kim džong un, severna koreja, koncert Foto: Tanjug/AP

- Za Južnokorejce je Severna Koreja promlematičan član porodice, crna ovca. Mi preziremo Severnu Koreju, ali istovremeno, ne želimo da je poraze druge države - rekao je Li.

Koreje pomorski region nazivaju Istočnim morem, dok Japan tvrdi da je to Japansko more. Svađa oko sporne morske zone nedavno je eskalirala nakon što je zajednička rusko-kineska patrola optužena za prelazak granice.

Takođe, Severna Koreja je nastavila sa testiranjem raketa, trudi se da nastavi mirnove pregovore sa Južnom Korejom i SAD, što Japan osuđuje, a nedavno je Pjongjang žestoko izvređap japanskog premijera Šinzo Abea nakon još jednog testa Severne Koreje.

- Japanski premijer Šinzo Abe, koji sada pravi toliko buke oko testiranja naše super velike višestruke rakete kao da je nuklearna bojeva glava pala na japansko tlo, je moron - rekao je diplomata Song Il Ho.

Video: Kim Džong Un na belom konju se probija kroz svetu planinu i smetove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA