Nemačka obeležila godišnjicu pada Berlinskog zida: "Zahvalni smo na događaju od pre 30 godina"

Ceremoniji je prisustvovala i kancelarka Angela Merkel, kao i šefovi država Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke

  • 5
Berlinski zid Nemačka

Foto: Tanjug/AP

Nemačka je danas obeležila 30. godišnjicu pada Berlinskog zida koji je odvajao zapadni Berlin od istočnog dela grada i tadašnje DDR, a predsednik Frank-Valter Štajnmajer zahvalio je istočnoevropskim susedima što su omogućili mirnu revoluciju.

- Zajedno s našim prijateljima, sećamo se s dubokom zahvalnošću događaja od pre 30 godina - kazao je Štajnmajer na ceremoniji u Memorijalu Berlinski zid, javio je Rojters.

Ceremoniji je prisustvovala i kancelarka Angela Merkel, kao i šefovi država Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke.

Berlinski zid Nemačka

Foto: Tanjug/AP

Merkelova je u obraćanju rekla da se vrednosti na kojima je Evropa utemeljena - sloboda, demokratija, jednakost, vladavina zakona, poštovanje ljudskih prava - moraju svaki put iznova braniti.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas takođe je iskoristio ovu priliku da apeluje na evropsko jedinstvo.

- Moć se udaljava od Evrope, autoritarni modeli su u usponu, SAD su sve više okrenute sebi, a međunarodno pravo gubi teren - kazao je Mas.

- To znači da ćemo morati da prevaziđemo neke od naših omiljenih nacionalnih tabua. Posebno ovde u Nemačkoj. Ali sada je trenutak da se to uradi - istakao je šef nemačke diplomatije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран 80

    9. novembar 2019 | 19:37

    Њих су саставили, а нас раставили.

  • DARKO 100%

    9. novembar 2019 | 18:37

    Zahvaljujuci Gorbacovu srusen je Berlinski zid,ali u ono vreme nisu se bas simpatisali nemci iz istocne nemacke sa onima nemcima iz zapadne nemacke,ali i nemacka nije vise sto je bila ,tesko se sada i tamo moze zaraditi neka marka,namerno to kazem marka a ne euro jer marka je bila simbol bogastva i moci

  • Mile

    9. novembar 2019 | 20:43

    Obeležavaju, šta? To što su se potomci nacista ponovo skupili u jednu državu, pomažu svoje sluge iz 2.sv rata podržavajući ih u njihovom secesionizmu, što su ponovo krenuli sa vojskom van svojih granica? Svet je obnevideo od gluposti pa ne vidi nemačko lukavstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA