• 3

Video snimci Islamske države montiraju se na Kosovu, na jednom je i ubijeni vođa Al Bagdadi

Video snimci su titlovani i na albanskom jeziku i na njima se vidi ubijeni vođa Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi

  • 3

Četvorica Albanaca, Beko Idrizi, Bekim Fidani, Iljber Bela i Faton Ivaja, koji se bore za Islamsku državu (ID) pobegli su iz zatvora na istoku Sirije i ponovo su aktivni, što se može videti na nekoliko video snimaka objavljenih prošlog meseca.

Kako je objavila prištinska Gazeta ekspres, video snimci su titlovani i na albanskom jeziku i na njima se vidi ubijeni vođa Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi. Na jednom od snimaka Albanac Faton Ivaja prikazan je sa teškim naoružanjem.

Lider Islamske države Abu Bakir el Bagdadi, islamska drzava

Al Bagdadi je ubijen prošlog meseca Foto: Tanjug/AP

Na snimcima se poziva na žrtvovanje na Božjem putu, a ID šalje preteće poruke Sjedinjenim Americkim Državama.

Gazeta ekspres piše i da se ovi video snimci montiraju na Kosovu, tvrdeći da su tu informaciju "potvrdili izvori unutar bezbednosnih službi". List navodi i da se video poruke ID snimaju "negde na granici između Turske i Sirije".

- Značajan broj pripadnika ID turske vlasti nisu zarobile i pridružili su se terorističkim grupama u aktivnostima koje su diskretnije, prisutne na kurdskoj i sirijskoj teritoriji - kaže Bedri Eljezi iz kosovskog Instituta za međunarodne studije (IMS) i navodi:

"Situacija u Siriji navodi nas na razmišljanje o opasnosti ako se oni vrate na Balkan, jer smo imali priliku da vidimo kako su neke izbeglice otišle u Englesku, a pripadnici ID mogu da uđu na Kosovo i predstavljaju opasnost".

Ekspert za bezbednost Drizan Šalja ukazuje na potrebu da bezbednosne institucije na Kosovu rade više na identifikaciji onih koji objavljuju video snimke.

- Bilo bi dobro osnovati radnu grupu u koju bi se uključili i bezbednosni organi koji bi stvorili čvrstu osnovu kako bi se otkrila mesta gde se ovi video snimci snimaju i montiraju - rekao je Šalja, prenosi Tanjug.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Pele

    Čeda američka i EU odrađuju prljavi posao za njih .

  • Лицемер

    Да су их побили на лицу места сад им не би побегли из затвора.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima