≫ 

Uzbuna u Tel Avivu: Napadi iz Pojasa Gaze, ubijeni nenaoružani Palestinac i vođa Islamskog džihada

Sistem protivvazdušne odbrane Izraela presreo je desetine raketa koje su lansirane sa teritorije Gaze, a naređeno je da škole na jugu i u centralnom delu Izraela budu zatvorene

  • 0
Pojas Gaze izraelski napad Izrael Foto: Tanjug/AP

Izraelske snage ubile su mladog Palestinca u izbegličkom kampu nedaleko od Hebrona, na okupiranoj Zapadnoj obali, dok su se u Tel Avivu oglasile sirene za uzbunu zbog vazdušne opasnosti nakon što je Izrael ubio jednog od vođa militantne organizacije Islamski džihad.

Snimci na društvenim medijima pokazuju da je Omar Badavi (22) bio nenaoružan kada je izraelski vojnik pucao na njega. Badavi je pogođen u grudi i kasnije je preminuo od zadobijenih povreda.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Nikolaj Mladenov napisao je na Tviteru da snimak pokazuje da mladić nije prestavljao pretnju ni za koga i da takvi akti moraju da budu "temeljno istraženi".

Pojas Gaze izraelski napad Izrael Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska saopštila je da su vojnici došle u izbeglički kamp nakon što su Palestinci bacali kamenje i molotovljeve koktele na auto-put.

U saopštenju se dodaje da je velika grupa Palestinaca napala vojnike, gađajući ih kamenjem i molotovljevim koktelima, na šta su odgovorili suzavcem i bojevom municijom. Vojske je dodala da se incident istražuje. Stotine Palestinaca okupile su se na sahrani ubijenog mladića.

Ubijen vođa Islamskog džihada

Izrael je danas ubio vrhovnog komandanta palestinske militantne grupe, koju podržava Iran u napadu izvedenom jutros u pojasu Gaze, na šta su ekstremisti odgovorili gađajući raketama izraelske gradove, uključujući i Tel Aviv.

Izraelska vojska saopštila je da je u vazdušnom napadu ubila komandanta ekstremističke grupe Islamik Džihad Abu el Atu u njegovoj kući u pojasu Gaze, što je ta grupa i potvrdila, prenosi AP.

Bahaa Abu el-Atta Abu el Atu komandant ekstremističke grupe Islamik Džihad Sahrana komandanta ekstremističke grupe Islamik Džihad Foto: Tanjug/AP

Sistem protivvazdušne odbrane (PVO) Izraela "Gvozdena kupola" presreo je desetine raketa koje su lansirane sa teritorije Gaze, a naređeno je da škole na jugu i u centralnom delu Izraela budu zatvorene.

Sirijski mediji preneli su i da je Izrael gađao stambenu zgradu u Damasku u kojoj živi drugi komandant Islamik Džihada Akram Ekl Adžuri i tom prilikom poginule dve osobe, ali još nije jasno da li je među stradalima i jedan od njegovih sinova.

Zbog tih napada palestinski Hamas je obećao da će se osvetiti.

Ta organizacija je navela u saopštenju da Izrael "snosi sve posledice i rezultate ovog opasnog napada i eskalacije", ako i da jutrošnji napadi neće proći bez posledica.

Građanima je savetovano da ostanu kod kuća i da ne idu na posao sem ako nije baš važno, a otvorena su i skloništa.

Otac ubijenog komandanta IDŽ: Sin mi je ubijen dok je spavao

Otac komandanta ekstremističke grupe Islamik Džihad, Salim Abu el Ata, rekao je da je njegov sin Baha, koji je ubijen u izraelskom napadu na Gazu, poslednjih dana bio oprezniji i da je preuzimao dodatne mere opreza.

Kako je rekao, njegov sin je nestao nedelju dana pre napada i vratio se sinoć da prespava kod kuće, prenosi AP.

- Zločin je bombardovati ga dok spava kod kuće - rekao je otac komandanta.

Bahaa Abu el-Atta Abu el Atu komandant ekstremističke grupe Islamik Džihad Komandant ekstremističke grupe Islamik Džihad ubijen sa suprugom na spavanju Foto: Tanjug/AP

Kako je rekao, njegov sin ima petoro dece, a pridružio se grupi Islamik Džihad kada je imao 16 godina.

Salim Abu el Ata je potvrdio da je ubijena i supruga njegovog sina.

Islamik džihad: Pripremamo se za rat sa Izraelom

Palestinska grupa Islamik džihad (PIJ) saopštila je danas da se priprema za rat s Izraelom, nakon što su izraelske snage izvele atentat u zoru na jednog od visokih vođa te terorističke grupe u severnom delu pojasa Gaze.

- Ovi teroristički zločini su agresija i objava rata palestinskom narodu, a neprijatelj snosi odgovornost za njih - navodi PIJ u saopštenju posle ubistva Baha Abu al-Ata, preneo je "Tajms of Izrael".

- Brigade Al-Kudsa (PIJ-ovo vojno krilo) i hrabar otpor, koji je najavio mobilizaciju (svojih boraca) i poceo da uzvraća protiv ove agresije i terorizma, nastaviće silovito i hrabro da brani dostojanstvo palestinskog naroda - navedeno je u saopštenju.

Pojas Gaze izraelski napad Izrael Ruševine nakon izraelskog napada Foto: Tanjug/AP

Prema navodima Al-Kuds brigada, Abu al-Ata (42) je bio jedan od najistaknutijih članova vojnog saveta i komandant severnog dela Pojasa Gaze.

- Mi idemo u rat. (Premijer Izraela Benjamin) Netanijahu je prešao sve crvene linije ubistvom komandira Brigada al-Kuds Bahe Abu al-Ate. Odgovorićemo silovito - izjavio je generalni sekretar PIJ Zijad al-Nakhala za sajt Dar al-Hajat na arapskom jeziku.

I Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, saopštio da ubistvo Abu al-Ate neće proći bez kazne.

- Naš palestinski narod oprostio se danas od komandanta i borca koji je sledio put mučenickih vođa. Mi u Hamasu potvrđujemo da će cionisticki neprijatelj snositi odgovornost za sve posledice i posledice ove eskalacije i opasnog napada - naveo je Hamas u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA