≫ 

Španski socijalisti i Podemos potpisali sporazum o formiranju vlade, očekuju se napeti pregovori

Socijalisti su na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju osvojili 120, a Podemos 35 mesta

  • 0
Pedro Sančez  Pablo Iglesijas Španija Foto: Tanjug/AP

Španska Socijalistička radnička stranka i levičarska Unidas Podemos postigle su danas postizborni sporazum, što, međutim, i dalje nije dovoljno da bi se obezbedila većina u Donjem domu parlamenta, koji ima 350 poslanika.

Dogovor su postigli lider socijalista i aktuelni premijer Pedro Sančez i lider Podemosa Pablo Iglesijas. Socijalisti su na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju osvojili 120, a Podemos 35 mesta.

Pedro Sančez  Pablo Iglesijas Španija Foto: Tanjug/AP

Sančez i Pablo Iglesijas nisu rekli kome bi pripalo koje ministarsko mesto u budućoj vladi. Upravo su se oko toga bili posvađali u julu, kada su propali njihovi pregovori o sastavljanju leve koalicije nakon redovnih izbora održanih u aprilu.

- Biće to vlada za iduće četiri godine i jasno progresivna - izjavio je Sanšez. Iglesijas je napomenuo kako njegovom Unidas Podemosu može potpuno verovati.

Dve stranke desnice, koje imaju 140 mesta, poručile su kako se neće suzdržati od glasanja o vladi kako bi Sančez ostao na vlasti s manjinskom vladom.

Španija od uvođenja demokratije pre gotovo 40 godina nikada nije imala koalicionu vladu na nacionalnom nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA