"Nepoželjan gost" stiže u Vašington: Erdoganu se raduje jedino Donald Tramp

CNN ističe da je turski predsednik nepoželjan gost u mnogim delovima američke prestonice

  • 2
Tramp i Erdogan Foto: Tanjug/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File

Američki predsednk Donald Tramp jedva čeka da se vidi sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, ali je teško pronaći bilo koga drugog u Vašingtonu ko deli njegov entuzijazam, komentariše CNN pred današnju posetu Erdogana Vašingtonu.

Američka televizija ističe da je turski predsednik nepoželjan gost u mnogim delovima američke prestonice.

Tokom njegove prošle posete, pripadnici njegovog obezbeđenja pokazali su u sukobu sa demonstrantima "divljački izliv autoritarizma" na ulicama Vašingtona, navodi CNN.

Ni u njegovom odsustvu stvari se nisu promenile - njegova odluka o upadu turskih trupa na severoistok Sirije izazvala je skoro sveopšti gnev u američkom Kongresu, kao što je bio slučaj i prilikom kupovine sofisticiranog ruskog naoružanja i udruživanja sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Ipak, navodi CNN, Erdogan može da očekuje crveni tepih od Trampa, koji je, tvrdi, opsednuti stranim "snagatorima".

To će samo doprineti neprijateljstvu poslanika koji već misle da je Tramp izmanipulisan da bi dao zeleno svetlo za Erdoganov marš u Siriju.

- Ne budite opasan momak. Ne budite budala - napisao je Tramp u bizarnom pismu Erdoganu prošlog meseca, upozoravajući ga da ne ide predaleko sa operacijom.

Tramp će, međutim, biti pun osmeha kada se budu sastali, jer posle otvaranja puta za stratešku i humanitarnu katastrofu za kurdske saveznike SAD u regionu, on prisvaja zasluge da je spasao hiljade života tako što je zaustavio sukobe.

Američki predsednik takođe želi pohvale zato što je sklonio svoje trupe sa opasnog terena, iako su neki ostali da bi sprečili ponovno oživljavanje Islamske države.

Tramp takođe može da posmatra susret sa Erdoganom kao kontraprogramiranje protiv javnih saslušanja u istrazi za impičment, koja počinju danas, ali, kako CNN zaključuje, ideja da predsednik može da vidi vrednost u tome što stoji sa stranim liderom optuženim za kršenje prava na različito mišljenje i slobodu izražavanja u trenutku kada je optužen za zloupotrebu moći, predstavlja komentar vremena.

Video: Počeo napad: Turske trupe prešle granicu Sirije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    14. novembar 2019 | 03:29

    A ne smeta “demokratskom drustvu” ovaj sto masakrira..taj daje naftu, nije toliko los, demokratski valjda daje naftu iz Saudijske Arabije Americi. Turcin se buni, brani ono sto misli da je njegovo, ali ima demonstrante.. nema turcin naftu, ne treba da se buni. Odmah se brane ljudska prava. Onaj sto ga vise i nema, nijje imao naftu. Nema ga. A bilo ga je. I nije to neka tema za Ameriku.. bitnija je Venecuela.. samo vatra i oganj.. ne znaju oni sta je patnja stres muka. Morace osetiti.

  • milicija

    13. novembar 2019 | 21:25

    Cuj jedino 🧠

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA