• 0

SAD podržale Anes za predsednicu Bolivije, Moralesove pristalice: "Borićemo se do njegovog povratka"

Dan nakon što se opoziciona liderka u Senatu Anes proglasila privremenom predsednicom zemlje, izbili su novi sukobi u Boliviji između pristalica bivšeg predsednika i policije

  • 0

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozdravio je odluku senatorke Žanin Anes da preuzme ulogu privremene predsednice Bolivije, nakon što je Evo Morales posle višenedeljnih protesta u zemlji podneo ostavku i otišao u Meksiko, gde je dobio azil.

- SAD pozdravljaju odluku bolivijske senatorke Žanin Anes da preuzme ulogu privremene predsednice da bi vodila svoju zemlju kroz demokratsku tranziciju prema ustavu Bolivije - naveo je Pompeo u saopštenju koje je objavio Stejt department.

Žanin Anes

Žanin Anes se proglasila predsednicom Foto: Tanjug/AP

Pompeo je dodao da će SAD "sarađivati sa Organizacijom američkih država, bolivijskim civilnim ustavnim institucijama i narodom Bolivije dok se vrše pripreme za održavanje slobodnih, fer izbora, što je pre moguće".

- Pozivamo sve strane da štite demokratiju u narednim nedeljama i da se uzdrže od nasilja prema građanima i njihovoj imovini - poručio je Pompeo.

Dan nakon što se opoziciona liderka u Senatu Anes proglasila privremenom predsednicom zemlje, izbili su novi sukobi u Boliviji između pristalica bivšeg predsednika i policije.

Tom prilikom policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante, prenosi AP.

Bolivija La Paz pristalice Eva Moralesa

Protest na ulicama La Paza Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su sinoć izašli na ulice La Paza i El Altoa, koji se smatra Moralesovim uporištem, i mahali raznobojnim domorodačkim zastavama i uzvikivali "Sada, građanski rat".

- Ne želimo nijednog diktatora. Ova žena je krenula na nas i zato smo ljuti. Borićemo se s našom braćom i sestrama do Moralesovog povratka. On mora da dovede kuću u red - rekla je jedna od učesnica protesta.

Žanina Anes se proglasila prelaznom predsednicom Bolivije, uprkos nedostatku kvoruma tokom glasanja za njen izbor, pošto su poslanici levičarske stranke bivšeg predednika Eva Moralesa, a koji čine dve trećine Kongresa, bojkotovali glasanje.

Bolivija La Paz pristalice Eva Moralesa

Moralesove pristalice ne podržavaju Žanin Foto: Tanjug/AP

I pored toga, ona je preuzela vlast navodeći da Ustav ne zahteva obavezno kvorum u Kongresu.

Nakon što se proglasila za predsednicu, imenovala je novog komandanta vojske koji je u utorak podneo ostavku.

Video: Demonstranti u Boliviji slave ostavku predsednika Eva Moralesa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima