Nemačka uvodi obavezu vakcinacije protiv malih boginja, kazne za nepoštovanje će biti drakonske

Od marta sledeće godine roditelji će prilikom upisivanja dece u vrtiće i škole morati pokazati potvrdu o vakcinaciji protiv malih boginja

  • 3

U Nemačkoj se od sledeće godine uvodi obaveza vakcinacije dece u školama i vrtićima protiv malih boginja, a za nepoštovanje zakona prete novčane kazne i do 2.500 evra, odlučio je u četvrtak Bundestag.

- Zaštita od malih boginja je zaštita dece. Ovaj zakon štiti najslabije od zaraze - rekao je nemački ministar zdravstva Jens Spahn u raspravi koja je prethodila glasanju u Bundestagu.

On je utvrdio kako male boginje nisu bezazlena bolest jer protiv nje ne postoji terapija.

Od marta sledeće godine roditelji će prilikom upisivanja dece u vrtiće i škole morati pokazati potvrdu o vakcinaciji protiv malih boginja. Roditelji dece koja već pohađaju vrtiće i škole moći će ovu potvrdu naknadno doneti do sredine 2021.

Kazne do 2.500 evra

 

Nevakcinisana deca će biti udaljena iz škola i vrtića, a predviđene su novčane kazne do 2.500 evra.

Obavezom vakcinacije su obuhvaćeni i zaposleni u vrtićima i školama, ali i zaposleni u medicinskim ustanovama, kao i stanovnici smeštaja za izbeglice i podnosioce zahteva za azilom.

U pozadini donošenja ovog zakona je naglo povećan broj oboljenja od malih boginja. Samo ove godine je, kako je saopštio Institut za zarazna obolenja Robert Koč, prijavljen 501 novi slučaj.

Za uspešno suzbijanje širenja zaraze i stvaranje imuniteta je potrebna kvota vakcinacije od 95 posto, što Nemačka dosad nije postigla. Trenutno se vakcinacija kreće oko vrednosti od 93 posto.

Dosad je vakcinisanje u Nemačkoj bilo dobrovoljno.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djox

    14. novembar 2019 | 17:17

    Pa pametni ljudi! A ne kao kod nas,slusaju roditelji one placene morone da sole pamet protiv vakcinisanja,svasta!

  • Frankfurt

    14. novembar 2019 | 20:37

    Nosi strasne posljedice po djecu,unistava sve funkcije normalnog psihickog razvoja djeca ne progovaraju do 7,8 godine bukvalno prave sluge slijedecih svjetskih gospodara,zato i uvode kazne jer su roditelji postali svjesni zbog cega se daje djeci

  • HH

    15. novembar 2019 | 10:00

    Budem u Hamburgu i prilikom upisa obe cure u vrtic morali smo imati sve vakcine primljenje u suprotnom ne mogu u vrtic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA