Postignut istorijski dogovor: Bolivija ide na nove izbore

Predsednica Senata Monika Eva Kopa Murga iz Moralesovog "Pokreta za socijalizam" rekla je da je postignut dogovor za održavanje novih izbora, posle višenedeljenih protesta, koji su doveli do ostavke Moralesa

  • 0
Bolivija

Foto: Tanjug/AP

Privremena vlada Bolivije i poslanici iz stranke bivšeg predsednika Eva Moralesa postigli su dogovor o organizovanju novih izbora, koji bi mogao da pomogne u rešavanju političke krize toj zemlji nastale nakon što je Morales podneo ostavku.

Predsednica Senata Monika Eva Kopa Murga iz Moralesovog "Pokreta za socijalizam" rekla je da je postignut dogovor za održavanje novih izbora, posle višenedeljenih protesta, koji su doveli do ostavke Moralesa.

- Danas je istorijski dan, dan kada smo uspeli da postignemo dogovor između opozicije i vlade s jedinim ciljem da se novi izbori održe što je pre moguće, da se postigne mir u zemlji i, iznad svega, odbrani demokratija - navela je ona.

Privremena predsednica Bolivije Žanine Anjez ranije je nagovestila da želi da popravi odnose sa strankom Moralesa, ali je naglasila da sam Morales ne može da se kandiduje na novim izborima, iako on tvrdi da je još predsednik budući da parlament tek treba da prihvati njegovu ostavku.

On je iz Meksika, gde mu je pružen azil, pozvao Ujedinjene nacije, a posebno papu Franju, da posreduju u političkoj krizi koja potresa zemlju nakon onoga što je nazvao državnim udarom.

U Boliviji su hiljade njegovih pristalica demonstrirale u znak podrške njegovom povratku u zemlju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA