≫ 

Ko je Mari Jovanovič koja će danas u Kongresu da svedoči u istrazi o opozivu Trampa?

Mari Jovanovič je smenjena sa mesta ambasadora u Ukrajini u maju nakon što se našla pod udarom Trampovog ličnog advokata Rudija Ðulijanija u vreme kada je on radio na tome da ubedi Ukrajinu da sprovede dve istrage koje bi donele političku korist republikanskom predsedniku

  • 3
Mari Jovanovič

Foto: Tanjug/AP

Bivša ambasadorka SAD u Ukrajini Mari Jovanovič, koju je američki predsednik nazvao "lošom vešću" pre nego što je smenio, naći će se danas u centru pažnje kada bude svedočila u istrazi o opozivu Trampa koje će prenositi američka televizija.

Svedočenje pred Obaveštajnim odborom Predstavničkog doma Kongresa počeće u 09.00 časova ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters.

Mari Jovanovič je smenjena sa mesta ambasadora u Ukrajini u maju nakon što se našla pod udarom Trampovog ličnog advokata Rudija Ðulijanija u vreme kada je on radio na tome da ubedi Ukrajinu da sprovede dve istrage koje bi donele političku korist republikanskom predsedniku.

U fokusu istrage o opozivu nalazi se telefonski razgovor od 25. jula tokom koga je Tramp zatražio od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da otvori istrage o Džou Bajdenu i radu njegovog sina Hantera Bajdena u ukrajinskoj kompaniji za prirodni gas.

Demokrate istražuju da li je Tramp zloupotrebio svoju moć zadržavši 391 milion dolara američke pomoći Ukrajini.

Jovanovičeva, koja je radila i pod demokratskom i pod republikanskom administracijom, rekla je poslanicima iza zatvorenih vrata 11. oktobra da je Tramp smenio na osnovu neosnovanih i lažnih tvrdnji ljudi sa upitnim motivima, nakon što se našla pod udarom Ðulijanija. Ona je, takođe, negirala optužbe Trampovih saveznika da je bila nelojalna prema njemu i rekla da ne zna kakve su bile Ðulianove motivacije za napad na nju.

Tramp je u telefonskom razgovoru sa Zelenskim nazvao Jovanovičevu "lošim vešću", dok je Zelenskii rekao Trampu: "Slažem se sa tobom 100 odsto da je bila loša ambasadorka".

Mari Jovanovič je rođena 1958. godine i poreklom je iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Rođena je u Kanadi, a preselila se u Konektikat kada je imala tri godine. Sa 18 godina dobila je američko državljanstvo.

Video: Tramp: Ja sam stabilan genije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA