≫ 

Vanredna stanja i epidemije od Italije do Australije: Ko je kriv za požare, poplave i kugu?

U Kini dve osobe zaražene kugom, Venecija pod vodom, a u Australiji četvoro mrtvih u požarima

  • 4
Požari u Australiji, venecija poplava poplave nevreme

Foto: Tanjug/AP

Ekstremne poplave u Italiji, šumski požari u Australiji i izbijanje epidemije kuge u Kini. Da, sve su ovo vesti koje stigle ove nedelje i stručnjaci su saglasni - krive su klimatske promene.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brugnaro rekao je da je katastrofalno stanje u Veneciji poslednica klimatskih promena. Ovaj grad pogodile su rekordne poplave, a veći deo grad je pod vodom.

U Australiji su požari ubili najmanje četiri osobe, a meteorolozi kažu da klimatske promene donose sve veću opasnost.

I na kraju, Kina. Zvaničnici su saopštili da se nakon perioda suše zvačajno povećao broj glodara, što je uzorkovalo retku epidemiju kuge.

Potopljena Venecija

Foto: Tanjug/AP

Venecija, grad kanala, je posebno ranjiv na porast nivoa mora, ali su svi planovi za podizanje bedema ili razvoj neke zaštite propali zbog cene i korpucije u gradu.

Voda je dostigla "apokaliptične" nivoe, građani su u suzama, a turisti koji su planirali svoj put ovih dana mogli su samo da ga otkažu. Voda je dospela u prodavnice, restorane, Baziliku svetog Marka, čak i u gradske institucije.

Nivo vode nešto niži od rekorda postavljenog 1966. godine.

Ministar okoline Italije Serđo Kosta takođe je za ovo okrivio klimatske promene, odnosno "tropikalizaiciju" padavina i jake vetrove.

Vlada je proglasila vanredno stanje.

Sa druge strane planete, delovi Australije su opustošeni požarima. Eksperti upozoravaju da se samo pogoršavaju.

Australija požari

Foto: Tanjug/AP

Delovi Novog Južnog Velsa i Kvinslenda suočili su se sa katastrofalnom sušom za koju Biro za meteorologiju kaže da je delom podstaknuta i toplijim temperaturama mora.

Porasla je i temperatura vazduha, što je uticalo na suše i požare.

Ipak, veza između klimatskih promena i ekstremnih temperatura postali su tema političke debate u Australiji. Vlada prihvata potrebu smanjenja emisije štetnih gasova, ali to će i te kako uticati na australijsku ekonomiju.

U Kini su zdravstveni zvaničnici objavili da je došlo do retke epidemije kuge nakon što su potvrđena dva slučaja ove nedelje u Pekingu.

Oni su zarađeni u provinciji Unutrašnja Mongolija, gde je došlo do neverovatnog porasta broja glodara posle suše, za koje su, opet, krive klimatske promene.

Letos je kugom koju prenose glodari pogođena teritorija veličine Holandije.

Video: Stravične poplave zahvatile Veneciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA