Ruski nastavnik tukao đake na času. Škola ga otpustila, roditelji podržali: "Deci je sve dopušteno"

Mame i tate organizovale su skup podrške

  • 12
Nastavnik iz Rusije tuče đake

Printskrin: vk.com/ Боровский Luxury | Тюмень

Ruski nastavnik držao je lekciju o bezbednosti u životu kada je "pukao" i počeo da udara đake, što je podstaklo raspravu - za i protiv korišćenja starih nasilnih vaspitnih metoda za nemirne đake.

Čudna stvar se desila kada je nastavnik "bezbednosti u životu" Viktor Sadlinski uhvaćen na video snimku kako udara srednjoškolske đake u ruskom selu Borovski – dobio je izlive podrške, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Roditelji i đaci u Školi br. 2 u Borovskom, predgrađu administrativnog centra regiona Tjumenj u zapadnom Sibiru, organizovali su skup podrške nastavniku.

Pokrenuta je peticija u kojoj je opisan kao "cenjen učitelj i mentor". A mimovi poput "Ja sam Sadlinski" i "Vratite Sandlinskog" iskaču na društvenim medijima.

Sam Sadlinski je rekao da neće odustati i podneo je tužbu da bi dobio nazad svoj posao nastavnika.

- Ne možemo vratiti šibu u školu. Druga su vremena - rekla je šefica regionalnog sekretarijata za obrazovanje Olga Butorina na sastanku s roditeljima 11. oktobra, dan pošto se pojavio video, a Sadlinski otpušten.

- Ali morate! - uzvratili su okupljeni, prema navodima regionalnog medija 72.ru. "To je neophodno!"

Obrazovni zvaničnici – od škole u tjumenjskom regionu do federalnih vlasti – ozbiljno su zabrinuti zbog onog što je snimila kamera tokom časa Sadlinskog na predavanjima Osnovna bezbednost u životu i objavljeno na društvenim mrežama 10. oktobra.

- Ko je specijalan ovde? Da li ste moroni ili samo dugo niste dobili (kaznu) - rekao je 30-godišnji Sadlinski, koji se može čuti kako viče dok prolazi između klupa i udara više učenika.

- Jesi li ti specijalan? - pitao je jednog đaka dok ga je uhvatio za vrat. - Jesi li ti specijalan? - pitao je drugog kome je naglo snažno cimnuo glavu.

Sadlinski je otpušten istog dana kada je video snimak postavljen na strani društvene mreže VK posvećenoj životu u Borovskom. Ali dok je lokalna školska uprava brzo izdala saopštenje u kojem je izrazila "gnev" zbog incidenta, najavljujući da će psiholog raditi sa đacima, i navela da se direktor škole izvinio, neki u toj zajednici su rekli da su deca dobila šta su zaslužila.

- Razred u kome se desio incident se ne može kontrolisati, to su huligani tamo - rekao je za 72.ru, tokom protesta ispred škole 11. oktobra, jedan neidentifikovani roditelj čijem detetu je predavao Sadlinski. - Mnogi nastavnici ih ne žele na svojim časovima, ali šta treba da rade?

"Moralne nakaze"

 

Na otvorenom sastanku kasnije tog dana sa školskim i regionalnim vlastima, zamenik predsednika lokalne organizacije koja se zalaže za, kako navodi, "tradicionalne porodične vrednosti" navodno je za incident okrivio prihvatanje "zapadnih" metoda rada sa školskom decom.

- Detetu je sve dopušteno, a nastavnik je bespomoćan - rekao je na sastanku Konstantin Šestakov, prema sajtu 72.r. "Vaspitavamo moralne nakaze".

Šestakov, sedeći pored Sadlinskog, izložio je svoj argument u video snimku postavljenom na VK stranici o Borovskom 21. oktobra, što je podstaklo nove komentare kako postupati s nemirnim đacima.

- Ja sam lično za školsko obrazovanje kakvo je postojalo ranije, pre 2000. godine  - napisala je mlada majka koja se identifikovala kao Ljubov Širšova. - Išli smo u školu, plašili se nastavnika, poštovali smo ih! Znali smo pravila ponašanja na časovima, sa starešinama, sa starijim ljudima. U tom videu, rečeno je da je deci govoreno o njihovima pravima. Za šta?!

Nastavnik iz Rusije tuče đake

Snimak incidenta na času od 10. oktobra Printskrin: vk.com/ Боровский Luxury | Тюмень

Sadlinski je malo toga javno rekao o incidentu osim da je bio isprovociran – đaci su navodno puštali muziku na mobilnom telefonu i glasno pričali tokom časa – i da je "pukao".

Ali on takođe insistira da nije zaslužio da izgubi posao, rekavši novinskoj agenciji Tjumenj pro da se od početka nadao da će dobiti nazad svoj posao.

Njegovi argumenti će biti saslušani u okružnom sudu 25. novembra.

(Telegraf.rs/ Radio slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Messi

    16. novembar 2019 | 18:04

    Ovaj treba kod nas da dodje , klinci su postali haos , ponasanje uzasno ...

  • 😡😡😡

    16. novembar 2019 | 17:57

    Nikog nije udario,malo ih gurno.Kamo srece da su svi nastavnici ovakvi,deca bi nam bila mnogo bolja.Roditelj sam dvoje dece,bravo za nastavnika

  • Pedja

    16. novembar 2019 | 17:55

    U skole treba da se vrate popravno vaspitne mere. Ima VEOMA bezobrazne dece, a roditelji jos gori...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA