≫ 

Demolirane ulice u Francuskoj: 124 privedenih, zapaljena vozila, policija uzvratila vodenim topovima

Demonstranti su na gradskim ulicama palili kante za smeće, bacali betonske kocke i kaldrmu na policajce i podizali barikade

  • 24

Zbog obeležavanja prve godišnjice svog delovanja Žuti prsluci iz cele Francuske organizovali su proteste u Parizu.

Nekoliko osoba je uhapšeno, policija je ispalila suzavac kako bi rasterala demonstrante, a pokušaj da se blokira glavna obilaznica oko grada je sprečen, a u jednom delu grada demonstranti su zapalili drvene palete, piše BBC.

Demonstranti su na gradskim ulicama palili kante za smeće, bacali betonske kocke i kaldrmu na policajce i podizali barikade. Prevrnuta su dva vozila, dok su jedan motocikl i vozilo zapaljeni - na šta je policija odgovorila vodenim topom i suzavcem, piše Glas Amerike.

Pariz protest Foto: Tanjug/AP

U južnom delu grada na Trgu Italije demonstranti koji su skrivali lica upali su i oštetili poslovnicu bankovnog lanca HSBC. Takođe, nekoliko stotina demonstranata sprečeno je u pokušaju da zakrče pariski kružni put u tom gradu.

Prema poslednjim podacima, 124 osoba je privedeno, a 78 je u pritvoru.

Šef policije Pariza Didije Lalmen je poništio dozvolu za održavanje demonstracija zbog nasilja. On je osudio napade na pripadnike bezbednosnih snaga, kao i vatrogasce.

- Naš odgovor će biti odlučan. Svi oni koji kriju svoja lica, koji bacaju kamenice, biće privedeni na ispitivanje. Ljudi koji su došli na Trg Italija da uništavaju....i koji su glupi da ostanu, biće privedeni na ispitivanje - rekao je Lalmnen na konferenciji za novinare.

Pariz protest Foto: Tanjug/AP

Noseći francuske zastave, duvajući u pištaljke i udarajući u bubnjeve, grupa demonstranata marširala je ulicama severozapadnog Pariza, pevajući: "Mi smo ovde, mi smo ovde. Iako to Makron ne želi, mi smo ovde".

Okupljanje građana zabranjeno je u blizini poznatih turističkih destinacija - poput Ajfelovog tornja, dok je zatvoreno dvadeset stanica pariskog metroa.

Pariz protest Foto: Tanjug/AP

Najava novih protesta

Kako piše Glas Amerike, takozvani protesti žutih prsluka, koji su dobili naziv po jaknama ili prslucima koje su nosili demonstranti, otpočeli su novembra 2018. usled rasta goiriva i porasta troškova života u Francuskoj. Protesti su prerasli u širi pokret protiv ekonomskih reformi koje je pokušao da sprovede francuski predsednik Emanuel Makron.

- Ne znam koliko će trajati. Hoćemo li konačno odustati? Ne znam. Ali, u svakom slučaju, ono što smo do sada uradili je prelepo. Skupili smo ljude i probudili savest i srećna sam zbog toga - rekla je Stefani Logreko.

Pariz protest Foto: Tanjug/AP

Stefani je planirala da ove subote bude u Parizu na godišnjicu protesta. Ali to nije najvažniji datum.

Kao i mnogi, ona se raduje 5. decembru, za kada su železnički sindikati u Francuskoj zatražili od zaposlenih u bolnicama, nastavnika, bezbednosnih snaga i studenata da im se pridruže u velikom protestu.

Vlada je strahovala da bi to moglo da se dogodi, a mnogi pripadnici Žutih prsluka rekli su da planiraju da učestvuju.

- Ja sam državni službenik i ovo je prvi put u mom životu da protestujem. U početku smo se malo odvojili od sindikata, ali mislim da je važno da smo zajedno - objasnila je Stefani.

(Telegraf.rs/Glas Amerike)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    16. novembar 2019 | 23:45

    MAKRON NEMOZE DA SREDI STANJE U FRANCUSKOJ A NAMA HOCE DA POMOGNE OKO KOSOVA I METOHIJE!!! KAKO????

  • Azanjac

    16. novembar 2019 | 23:01

    A demokratija, prava ljudi? Ništa aaa? To izgleda samo kod nas mora da se poštuje.

  • Pravednik

    16. novembar 2019 | 20:02

    Tako se demonstrira. Sindikati nisu za polutke i banju jednom godišnje. Svi zajedno, i železnica i prosveta i medicinari, ma svi ... Ovo rušenje bilo kog grada baš i ne podržavam, ali da zaustaviš Državu pa makar i na jedan dan, e to je nešto....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA