≫ 

"Ovde smo", okupljeni uzvikivali slogan od pre 30 godina: 250.000 Čeha tražilo ostavke

Demonstranti optužuju milijardera, premijera Babiša i proruski nastrojenog predsednika Zemana da predstavljaju pretnju za demokratiju u zemlji

  • 5

Oko 250.000 Čeha okupilo se na ulicama Praga, dan uoči obeležavanja 30. godišnjice početka "Plišane revolucije", zahtevajući ostavke premijera Andreja Babiša i predsednika Miloša Zemana.

Demonstranti optužuju milijardera Babiša i proruski nastrojenog Zemana da predstavljaju pretnju za demokratiju u zemlji, javlja AP.

Oni su se okupili u parku Letna, mašući češkim i zastavama EU, na mestu najmasovnijih protesta u novembru 1989. godine koje su doprinele padu komunizma, nekoliko nedelja posle pada Berlinskog zida. Prema procenama policije, u Pragu se okupilo 200.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo 250.000, prenosi Rojters.

Aleksandar Vučić, Miloš Zeman Miloš Zeman, Foto: Tanjug

Mnogi od okupljenih uzvikivali su: "Ovde smo", što je ponovljen slogan od pre 30 godina tokom protesta. Babiš, bivši pripadnik čehoslovačke tajne policije STB, suočen je i sa optužbama za prevaru i sukob interesa, navodi američki Si-en-en.

Ili biznis ili ostavka

Demonstranti su Babišu dali rok da do 31. decembra odluči da li će da odustane od svog biznisa i napusti svoje medijsko carstvo ili da podnese ostavku. Babiš, koji je predmet istrage EU zbog sukoba interesa, negira bilo kakvu zloupotrebu položaja i tvrdi da nema razloga da podnese ostavku.

- Neki naši političari ne razumeju zašto smo ovde. Drugi ne žele da pokvare praznike - rekao je Benjamin Rol, potpredsednik Udruženja "Milion trenutaka za demokratiju", koja je organizovala protest.

- Borba za slobodu i demokratiju se nikada ne završava - poručio je Rol, prenosi Rojters.

češka, babiš, ceremonija, protesti Andrej Babiš, Foto: Tanjug/AP

Govornici, među kojima je bilo i nekadašnjih disidenata koji su govorili i na protestima 1989. godine, rekli su da Babiš i Zeman nisu podobni da obavljaju svoje funkcije.

Zeman je proteste opisao kao nedemokratske jer se njima ne poštuje odluka kojom su odbačene optužbe za prevaru protiv Babiša, kao i to što je parlament odbacio inicijativu za njegov opoziv.

- Želim da napomenem da je Babiš imao 1,5 miliona glasova na izborima, a ja 2,85 miliona. U odnosu na te podatke, broj ljudi na Letni je samo mali deo - rekao je Zeman u intervjuu za sajt ParlamentniListi.

Plišana revolucija označava period promena od 17. novembra do 29. decembra 1989, koje su dovele do pada tadašnjeg komunistickog režima u Čehoslovačkoj.

Rojters navodi da su za danas, na godišnjicu početka "Plišane revolucije", najavljeni brojni događaji širom Praga.

Video: Katalonci blokirali granicu Španije i Francuske

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA