≫ 

Protesti u Bagdadu sve radikalniji, ispaljena raketa na centar: Jedna osoba ubijena, 32 ranjene

Kako se navodi, jedan demonstrant je stradao kada ga je u glavu pogodila dimna bomba koju je ispalila policija u nameri da rastera okupljene

  • 3
Irak Bagdad protesti

Foto: Tanjug/AP

Najmanje jedna osoba je ubijena, a 32 su ranjene u sukobima oko strateški važnog mosta u Bagdadu, saopštii su bezbednosni i medicinski zvaničnici.

Kako se navodi, jedan demonstrant je stradao kada ga je u glavu pogodila dimna bomba koju je ispalila policija u nameri da rastera okupljene.

Kako prenosi AP, sukobi su počeli oko mosta Ahrar na reci Tigar a koji vodi do "Zelene zone" u kojoj su smeštene vladine institucije i ambasade.

Diplomatski izvori rekli su da su se u gradu čule sirene koje upozoravaju na vazdušnu opasnost.

Jedna raketa pogodila je i "Zelenu zonu", preneo je Rojters. U eksploziji nije bilo žrtava niti je napravljena veća materijalna šteta, saopštili su iz policije.

Protest, Bagdad

Foto: Tanjug/ AP

Antivladini demonstranti u Iraku preuzeli su danas kontrolu nad trećim strateškim mostom u Bagdadu, dok su istovremeno blokirali puteve u delovima centralnog i južnog Iraka zaustavivši saobraćaj posle poziva na generalni štrajk.

Demonstranti su preuzeli kontrolu nad polovinom mosta Ahrar preko reke Tigar, u blizini utvrđene "Zelene zone" u kojoj je sedište iračke vlade.

Bezbednosne snage rasporedile su se sa druge strane mosta i postavile betonske barijere kako bi sprečile demonstrante da uđu u to područje.

Najmanje 320 ljudi je ubijeno, a hiljade ranjeno otkad su počeli nemiri u glavnom gradu Iraka i većini šiitskih južnih provincija 1. oktobra, prenosi AP.

Irak Bagdad protesti

Foto: Tanjug/AP

U južnom lučkom gradu Basri i u gradovima poput Nasiria, Amara i Kut, demonstranti postavljaju zapaljene gume kako bi zatvorili puteve zadržavajući ljude da dođu na svoja radna mesta.

U delovima Bagdada demonstranti su sedeli nasred ulica kako bi sprečili sugrađane da dodu na svoja radna mesta, a blokirali su i ulice motociklima.

- Neće biti otvorene kancelarije dok se ne ukloni poslednja korumpirana osoba - rekao je jedan demonstrant.

Blokade puteva delimično su odgovor na poziv uticajnog šiitskog sveštenika Muktada al-Sadra o dobrovoljnom štrajku kako bi se održao pritisak na političare.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    17. novembar 2019 | 19:52

    To im americka demokratija donese.

  • Лицемер

    17. novembar 2019 | 18:27

    Запад их је тако удесио (агресија оправдана лажима) да се никад неће опоравити као ни ми (грађани бивше СФРЈ), ни грађани Либије, Сирије, Авганистана, Северне Кореје... Не радујем се ничијој несрећи али кад све сагледам реално, спас човечанства је у пропасти демократије и запада.

  • Čiča

    17. novembar 2019 | 18:50

    Bez Tita i Sadama, Gadafija... Propast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA