≫ 

Noć puna nasilja u Hongkongu: Policija ne da demonstrantima da izađu sa fakulteta

Stotine demonstranata su se tokom celog jednog dana unutar Politehničkog univerziteta borile sa policijskim vodenim topovima i blindiranim vozilima

  • 4
Hongkong protesti Foto: Tanjug/AP

Policija u Hongkongu koristila je danas suzavac i gumene metke kako bi zadržala stotine antivladinih demonstranata koji su pokušali da izađu iz kompleksa Politehničkog univerziteta.

Desetine demonstranata pokušale su da pobegnu iz kompleksa, nakon noći pune nasilja u poluautonomnoj kineskoj teritoriji, nakon što su glavni putevi blokirani, most zapaljen, a jedan policajac pogođen strelom.

Tokom noći povređeno je 38 ljudi, saopštila je gradska zdravstvena služba.

Hongkong protesti Foto: Tanjug/AP

Rojters prenosi izjave svedoka da su pojedini demonstranti zadobili opekotine od hemikalija iz vodenih topova koje je ispalila policija.

Kako je javio lokalni RTHK , mnogo ljudi je uhapšeno u blizini Univerziteta, dok su aktivisti zaustavili saobraćaj u obližnjoj komercijalnoj četvrti Nejtan roud i primorali vlasnike da zatvore šoping centre i prodavnice.

Hongkong protesti Foto: Tanjug/AP

Policija je pozvala sve zabarikadirane na Politehničkom univerzitetu da predaju oružje i druge opasne predmete, da skinu gas maske i da mirno napuste kompleks.

Policija u Hongkongu opkolila je juče više stotina demonstranata kako im ne bi dozvolila da izađu iz velikog univerzitetskog kompleksa i oslobodivši na taj način okolne ulice posle dvodnevne blokade.

Stotine demonstranata su se tokom celog jednog dana unutar Politehničkog univerziteta borile sa policijskim vodenim topovima i blindiranim vozilima.

Jedan policajac u Hongkongu pogođen je u nedelju strelom kada je policija upotrebila suzavac i vodene topove u pokušaju da rastera demonstrante koji su okupirali kampus univerziteta.

Na fotografijama, objavljenim na Fejsbuk stranici policije, vidi se da je strela pogodila policajca u potkolenicu, a policija je saopštila da je on prebačen u bolnicu, preneo je ranije AP.

Učesnici protesta počeli su da se povlače u zgradu Politehničkog univerziteta tek kada je počela da pada noć, strahujući da će se naći u zamci pošto je policija koristila suzavac i približila im se sa suprotne strane.

Politehnički univerzitet u Hongkongu jedan je od brojnih univerzitetskih kampusa, koji su protekle nedelje korišćeni kao mesto okupljanja učesnika protesta.

Zabrana maski neustavna

Visoki sud u Hongkongu presudio je danas da je neustavan zakon o zabrani nošenja maski za lice iz vremena kada je taj grad pod kineskom kontrolom bio britanska kolonija.

Sud je odlučio da je taj zakon u suprotnosti sa "osnovnim zakonom", mini-ustavom Hongkonga, pod kojim je grad 1997. godine vraćen pod kinesku vlast, prenosi Rojters.

Kako navodi AP, u odluci suda se navodi da zabrana nošenja maski za lice krši osnovna prava u većoj meri nego što je razumno potrebna za postizanje svoje svrhe.

Hongkong protest Noć veštica Foto: Tanjug/AP

Vlada Hongkonga, koja se suočava sa višemesečnim, nekada i vrlo nasilnim protestima, prošlog meseca je iskoristila ovlašćenja iz zakona o vanrednim situacijama kako bi uvela zabranu nošenja maski za lice.

Zabrana uvođenja maski usledila je nakon velikih nereda i nasilja na protestima, početkom oktobra.

Video: Policajac pucao pravim mecima na demonstranta u Hongkongu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cokoloko

    18. novembar 2019 | 09:26

    Hong Kong je Kina!!! Kashmir je Indija!!! Kosovo je Srbija!!! Katalonija je Spanija!!!

  • W

    18. novembar 2019 | 09:11

    Ne mogu englezi plaćati proteste koliko Kinezi imaju strpljenja!

  • Šiki

    18. novembar 2019 | 12:11

    Još žešće treba oplesti po toj zapadnoj plaćeničkoj bandi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA